Ik sprak onlangs een man bij ons op de zaak die me vroeg of ik wist wat er het komend voorjaar allemaal gaat gebeuren. Uh, was mijn antwoord, krijgen we nog late winter, een hittegolf of komt er wellicht helemaal geen voorjaar. ‘Wat bedoel je?’, vroeg ik. Hij doelde op ons vakgebied, ‘levend groen’ en vroeg me of er door de toegenomen vraag naar planten en bomen het komend voorjaar nog genoeg op de kwekerijen is om in alle tuinen weg te kunnen planten. Aha, nu werd het duidelijk! Hij vroeg me eigenlijk of er misschien sprake zou kunnen komen van enige schaarste! Aha, duidelijke vraag!

De definities omtrent het begrip schaars zijn niet schaars. Twaalf verschillende, die allemaal impliceren wat we al grofweg weten. Is er nog voldoende of wordt het minder en karig!?wat is schaars.greenlink

Schaarste in de hedendaagse wereld waarin er verschrikkelijk veel wel, maar ook verschrikkelijk veel niet is, ongeacht de locatie waar je je op deze wereldbol bevindt. Schaarste is ook van alle tijd, blijkt, dus ook van 2018. Zo is er bijvoorbeeld de laatste decennia bijna geen winter meer. Zo’n oer Hollandse winter bedoel ik dan. Schaarste dus aan o.a. mooi schaatsijs! Maar wel weer genoeg erwtensoep met worst! Deze laatste dus niet schaars!

De problemen zijn de wereld nog niet uit, maar wel om op te lossen. Schaarste is soms op te lossen. Kijk eens wat verder om je heen dan je normaal doet. Het is niet altijd moeilijk om tot een oplossing te komen. Soms moet je net even iets verder zoeken…..

Even terug naar de vraag…. Op de boomkwekerijen geen 3D printer die op commando tekorten aan voorraden fabriceert. Er is tijd nodig om tot een leverbaar product (lees: plant of boom) te komen. Zo op de handelsstoel zittende is het wel eens jammer dat dit niet altijd wordt begrepen. Of is de verwachting van jullie klanten, de consument, echt zo dat hij of zij maar denkt dat altijd alles met een vingerknip voorhanden is? Maken we elkaar dan echt gek dat altijd alles er altijd maar is?!? Jaarrond zomerkoninkjes…, aardbeien dus. Oh, wat worden we verwend!! Om moe van te worden! Maar goed, we gaan door…

Jouw klant die straks zijn plantenwens aankondigt kan dit voorjaar, net als andere voorjaren, zijn wens weer vervuld zien worden. Echter, net als andere voorjaren zal soms een alternatief nodig zijn omdat, net als andere voorjaren, niet altijd alles er zomaar is. Zo kan ik je alvast verklappen dat er afgelopen najaar meer bladhoudende planten waren gevraagd en verkocht. Dit kan dus een vervolg hebben de komende maanden.

Samen gaan we er weer voor zorgen dat we mooie projecten maken.

Samen gaan we er weer voor zorgen dat ontevreden afnemers heel schaars worden !

Tot ziens !
Fred de Koning

 


Lees hier de LAATSTE nieuwsbrief van Margareth van der Horst van Plant Care Education

nieuwsbrief.greenlink

Nieuwsbrief december 2017: