Iedereen heeft wel eens het gevoel dat hij of zij bezig is met een “race tegen de klok”. Zowel tijdens het werk als in onze vrije tijd zijn er meerdere personen die iets van je willen. Dit kunnen veel uiteenlopende zaken zijn. Hetgeen alle zaken met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal willen dat het NU geregeld wordt.

We leven in een tijdperk waarin we allemaal verwachten dat met één druk op de knop alles geregeld is. We worden overspoeld met reclames waarin ons verteld wordt dat een nieuwe wasmachine ‘s avonds voor 22:00 uur besteld de volgende morgen aangesloten en draaiend in huis staat. We stellen onszelf niet eens meer de vraag hoe het mogelijk is dat dit lukt en zijn vaak nog verontwaardigd als een bestelling een dag later komt dan gepland. Ook met het aanleggen van een tuin willen wij het liefst op deze manier werken. Vandaag de “dode” materialen en beplanting bestellen en morgen aan de slag. Dat is wat we willen!

Helaas werkt het bij het kweken, verhandelen en uiteindelijk uitleveren van beplanting niet op dezelfde manier als bij een wasmachine. De handelingen die verricht moeten worden voordat planten uitgeleverd kunnen worden zijn omvangrijk. Denk aan rooien, (draad) kluiten maken, opbinden, het laatste onkruidje verwijderen etc.

Ook de locatie van de kwekerij, Boskoop – Brabant – België – Duitsland – Italië en zelfs Spanje, is belangrijk in de snelheid dat planten getransporteerd kunnen worden. Alles hangt af van bepaalde (geplande) goederenstromen.  Moeten de planten nog bij de kweker vandaan komen zal hier dus enige tijd overheen gaan. Staan de planten bij Greenlink op de Cash en Carry kan er over het algemeen snel geschakeld worden.

Toch is dit niet het enige waar we rekening mee moeten houden. De economie trekt flink aan en consumenten zullen het tuinwerk weer massaal uitbesteden aan de hovenier. Dit heeft als direct gevolg dat nagenoeg alle hoveniersbedrijven omkomen in het werk. Wat dan ook weer directe gevolgen heeft op alle andere schakels binnen de lijn van de beplanting.

Om er voor te zorgen dat alles goed gaat zoals de kwaliteitscontrole, de juiste aantallen en cultivars etc. moeten we hier ook voldoende levertijd voor inruimen. Het wordt zeker dit jaar belangrijk om ons niet te laten leiden door de “Race tegen de klok”. Elkaar niet “gek” te maken met lijstjes die direct klaar moeten staan maar een ieder  de tijd te geven om het werk te doen. Met elkaar kunnen we hiervoor zorgen door tijdig onze bestellingen door te geven en hier voldoende levertijd voor in te ruimen.

We staan immers ook niet binnen 24 uur bij de consument in de tuin om deze aan te pakken!

Op naar een mooi, succesvol en vooral goed gepland seizoen!

Chris Boerakker
Verkoper Greenlink


Lees hier de LAATSTE nieuwsbrief van Margareth van der Horst van Plant Care Education

nieuwsbrief.greenlink

Nieuwsbrief december 2017: