Het gebruik van Buxus in de particuliere tuin ligt de laatste tijd zwaar onder vuur door de buxusschimmBuxusmot of ik 'mot' geen Buxus meer... .greenlinkel (Cylindrocladium en Volutella) en de buxusmot die dol is op buxusblaadjes. In met name Zuid-Duitsland is de buxus uit de gratie en op de kwekerijen in Nederland en België zijn al heel wat productiepercelen vernietigd.

De teelt van Buxus gaat nog steeds goed dankzij de intensieve gewasbescherming maar de problemen treden pas op in bv. de tuin omdat daar deze ‘bescherming’ wegvalt en externe omstandigheden de infectiedruk doen toenemen. En dan denk ik bv. aan tuinberegening en de aanwezigheid van schimmelsporen in de lucht.

Buxusmot is in de teelt geen probleem en is met een milieuvriendelijk bacteriepreparaat (Xentari) onder controle te houden. Wij, lees Greenlink, mogen dit middel uit de productenrange van Topbuxus niet verkopen maar via internet en met een spuitlicentie bij de groothandel is het verkrijgbaar. De schimmel is ook prima in de hand te houden met Topbuxus Health-Mix maar dan moet er wel regelmatig behandeld worden en ook bv. de bodem afgedekt worden, zelfs Rob de Tuinman heeft er promotie voor gemaakt in zijn programma.

Het alternatief voor Buxus op dit moment is Ilex crenata in cultivars. Ook ruimschoots gepromoot maar door de grote vraag slecht voorhanden. Ilex is echter minder makkelijk te kweken dan buxus. Er wordt dus wel het een en ander in productie genomen maar nog lang niet op de schaal waar buxus ooit mee geproduceerd werd, en wordt. Let wel, Ilex is veel gevoeliger in de wortel dan buxus en houdt van een zure, vochthoudende grond. Bij aanplant de grond goed bewerken en verrijken met bv. tuinturf of Rhododendrongrond. Wees alert op spint, maar dit zal in een tuin met voldoende biodiversiteit geen probleem zijn doordat daar voldoende biologische vijanden aanwezig zijn.

Buxusmot of ik 'mot' geen Buxus meer... .greenlinkOnlangs wees mijn collega me op een krantenartikel van Romke van der Kaa, die geheel terecht ook bv. Lonicera nitida cv’s als mogelijkheid opperde. Lonicera nitida is veel minder kieskeurig m.b.t. grondkeuze en gedijt ook op kalkrijke grond goed en blijft in zachte winters mooi groen. ‘Maigrun’ is bij de meesten wel bekend maar bv. ‘Red Tips’ is een geschikte nieuwe introductie die ook nog een mooi jong rood schot heeft. Lonicera is makkelijk te snoeien, zeker in wolken of vakken maar bij hele kleine heggetjes is het toch een hoop knipwerk. Zelf heb ik ook wel eens een mooi gevormde randbeplanting gezien van Ligustrum vulgare ‘Lodense’. Mooi klein blad, half wintergroen en goed te snoeien. Makkelijk en doeltreffend.

Kortom, ik hoop dat Buxus vanwege zijn veelzijdigheid blijft, door bv. een resistente kloon, maar alternatieven zijn er wel degelijk. Bovendien zijn ‘monocultuur’ tuinen wel een beetje uit de mode en ligt de focus op biodiversiteit en insectenvriendelijk, die in samenhang met aandacht voor bemesting en bodemleven een tuin veel weerbaarder en gezonder maakt. En kijk ook eens kritisch naar het gebruik van tuinberegening want van iedere dag een plons koud water op zijn kop is nog geen plant beter geworden.

 

Gert-jan Cok
Inkoper Greenlink

 


Lees hier de LAATSTE nieuwsbrief van Margareth van der Horst van Plant Care Education

nieuwsbrief.greenlink

Nieuwsbrief december 2017: