Jezelf rijk rekenen, wat een titel voor een blog hoor ik jullie denken. Iedereen rekent zichzelf wel eens rijk toch? Of dat nu privé of zakelijk is, maakt in dit geval weinig verschil. Toch is goed rekenen zakelijk wel erg belangrijk! Zeker als het gaat om het berekenen van de juiste marge over bijvoorbeeld de beplanting die je in een project verkoopt.

Ik krijg meerdere keren per week de vraag “wat moet ik rekenen voor deze beplanting”. Uiteindelijk is iedere hovenier vrij om te vragen voor een product wat hij of zij wil. Toch wil je als bedrijf een goede marge maken zonder een buitensporige of juist veel te lage prijs te rekenen. De ene hovenier rekent 10% bovenop de inkoop prijs waar de ander soms wel 100% er boven op legt. Daarnaast is het bij het verkopen van beplanting belangrijk om de extra afspraken die je met de klant maakt mee te laten wegen in de verkoop prijs. Denk hierbij o.a.  aan een inboet afspraak, ben je wel of niet verantwoordelijk voor de inboet op het moment dat planten niet aanslaan?

Een goede marge maken is dus nog niet zo eenvoudig. Laat staan dat hier een vaste regel voor te maken valt. Vanuit mijn ervaring kan ik een marge van ongeveer 50% op beplanting gemiddeld noemen. Ben je ook nog eens verantwoordelijk voor de inboet zal er over het totaalbedrag aan beplanting nog minimaal 10% extra gerekend moeten worden. Op deze wijze bepaal en onderbouw je voor jezelf de juiste marge.

Nogmaals een ieder is vrij om te rekenen wat hij of zij goed acht. Echter reken jezelf niet rijk en doe jezelf zeker niet te kort!

Chris Boerakker
verkoper Greenlink B.V.

Jezelf rijk rekenen