Natuurlijke bestrijding stimuleren .greenlinkSinds medio november 2017 is het verbod van gewasbeschermingsmiddelen en ‘niet landbouw toepassingen’ van kracht voor professioneel gebruik. Er zijn uitzonderingen opgenomen zoals bijvoorbeeld bestrijding van invasieve onkruiden (bijv. Japanse duizendknoop) of  eikenprocessierups, buxusmot… De wet geeft aan dat niet chemische methoden de voorkeur hebben.

De vormgeving van de ‘Hovenierpuzzel’ ziet er dit jaar anders uit. De wettelijke bepalingen zullen de keuzes, werkzaamheden en kosten van hoveniersbedrijven flink beïnvloeden.

Tijdens kennisbijeenkomsten worden de belemmeringen om de prijzen van onkruidbestrijding te verdrievoudigen besproken omdat  particulieren wantrouwend zijn tegenover de noodzaak van deze prijsverhoging. Uit een enquête van de NVWA vorig jaar blijkt dat meer dan 50% van de hoveniers chemische bestrijding op verhardingen toepast. Dit is moeilijk uit te leggen bij particulieren die niet op de hoogte zijn van de wetgeving. Goede voorlichting over het hoe en waarom zal duidelijkheid bieden bij klanten. Geef duidelijk aan dat algehele chemische bestrijding op alle verhardingen verboden is. U kunt deze informatie laten zien op internet bij de website van het CTGB. Professionaliteit en verantwoordelijkheid begint bij ondernemen binnen wettelijke kaders. U kunt u daarmee profileren door uw klanten objectieve informatie te geven.

De keuze bij aanleg en onderhoud van tuinen zal worden verlegd. We zullen terug gaan naar de basis kwaliteit zoals gezond uitgangsmateriaal kiezen. Goed waarnemen bij ontvangst van plantmateriaal is belangrijk; een gezonde plant groeit sneller door en blijft vitaal. Sommige planten zijn gevoelig voor bekende aantastingen. Bij aankoop let op aantastingen. Zoals bijvoorbeeld takphytopththora op rhododendron, taksterfte in Buxus, taxuskever vreterij in diverse planten…..

Natuurlijke bestrijding stimuleren .greenlinkKennis over gezonde bodem verkrijgen d.m.v. chemische analyse, fysische analyse en aanvoer van betrouwbare (lees gecertificeerde) aanvulgronden en compost. Sortimentskennis helpt bij het kiezen van de juiste boom/plant op de juiste plek en het verkrijgen van meer bodemdiversiteit. Hoe diverser de vegetatie en hoe gezonder en weerbaarder de bodem is hoe gezonder de planten zullen groeien. Een gezonde tuin betekent een duurzame tuin. Wat een uitdagingen voor de toekomst!

Laten we dit jaar met elkaar nadenken om ieder puzzelstukje van een gezonde tuin goed op elkaar te laten aansluiten. Graag wil ik jullie daarmee helpen.

Margareth van der Horst
Plant Care Education


Lees hier de NIEUWSTE nieuwsbrief van Margareth van der Horst van Plant Care Education

nieuwsbrief.greenlink

Nieuwsbrief Maart 2018: