Nieuwsbrief Maart 2018

 

1. Buxusmot (Glyphodes perspectalis)

Vorig jaar is de Buxusmot in veel tuinen waargenomen.

De aanzienlijke schade die de rups van de buxusmot aanricht uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsels. De schade is aanzienlijk     (zie onderste foto’s) maar door goed waar te nemen en op tijd in te grijpen is aantasting met een biologisch middel te verhelpen.

 

 

 

Schade van Buxusmot

De overwintering fase van de rupsen in gesponnen cocon komt op zijn eind. De overwinteringscocons zijn vaak op de jongste scheuten van Buxus te vinden. Zodra de temperatuur toeneemt, zullen de rupsen de gesponnen cocons verlaten  en weer actief worden. Ze raspen aan de onderkant van de blaadjes het bladmoes weg en beperkt vreten ze hapjes uit het bald. Vervolgens zullen ze, in mei, gaan verpoppen. Het popstadium duurt ongeveer 14 dagen. De vlinders komen daarna tevoorschijn.

Waarnemingen:
Controleer de Buxusplanten op al dan niet gesponnen rupsen, vreterij en uitwerpselen. Kijk ook diep in de hagen of bollen.

Momenteel zijn de jonge rupsjes vuilgeel en ca. 1-2 mm groot.

Lees meer>>>…

 

 

 

Beheersing
Begin met het wegknippen van aangetaste delen en verwijder de rupsen  en ingesponnen cocons.  Voer het materiaal af. Bij het schudden van buxusplanten  komen de nu kleine rupsen tevoorschijn.

Bestrijding rupsen:
Starten met de bestrijding als er meer dan 75% van de rupsen de overwinteringscocons hebben verlaten en vaatschade veroorzaken. Daarbij zullen ook veel uitwerpselen in de planten aanwezig zijn.

Om natuurlijke vijanden en biodiversiteit van insecten in de tuinen te behouden kunt u …

Lees meer>>>…

 

2. Nog geen spuitpas?

Plant Care Education organiseert in november/december 6 cursusavonden voor de basiscursus gewasbescherming, licentie 1. Heeft u interesse, ga naar de volgende link:

http://www.plantcareeducation.nl/training-en-cursus/details/cursus-uitvoeren-gewasbescherming%252c-licentie-1-.html

Heeft u vragen? Neem gerust contact op met
Margareth van der Horst
06-38281592
info@plantcareeducation.nl