Lekker druk bezig allemaal? Weten jullie in deze periode van het jaar van voren ook niet meer dat je van achteren leeft? Dames heren tuinliefhebbers… dit wilden jullie toch al die tijd?! ‘Iets drukker zou mogen,’ hoor ik vaak bij ons als ik (jaarrond) vraag of alles goed gaat.ontspannen overspannen.greenlink

Maar nu, vandaag met de stijgende vraag naar jullie arbeid en kennis, hoor ik jullie nog steeds wel eens piepen en dat bevreemdt me. Is het dan ook nooit goed? Haha!…..

Ik denk dat ik weet hoe dat komt…… Durven jullie geen duidelijk ‘nee’ te zeggen tegen werk wat op je afkomt? Dat is namelijk geen fijn woord, het klinkt zo negatief. Echter, wil je jezelf en je organisatie vandaag en morgen stevig in het zadel houden, dan zal je dit woordje ‘nee’ wel meer moeten gaan inzetten. Dat dat voor niemand leuk is moet je dan maar voor lief nemen. Jij bent de ondernemer EN de baas. Niet de klant die zichzelf het belangrijkst vindt en denkt dat de wereld om haar (of hem) draait en dat iedereen direct klaar staat bij haar (of zijn) prangende vraag of het maar direct of anders nog sneller geregeld kan worden. Jij bent toch de baas over jouw agenda…. toch?!

Natuurlijk, je bent nooit gelijk zover om ‘nee’ te zeggen. Eerst probeer je nog meer dan wat je altijd al deed, nl. e.e.a. zo te plannen dat er toch nog wel ergens een gaatje tijd vrij komt om dat werk (want het is zo lucratief!) uit te voeren. Mensen teleurstellen zit niet in je bloed.

Nu de markt nog meer aan je trekt moet je wel kritischer keuzes maken om eens een keer ‘nee’ te kunnen en moeten zeggen. Er is namelijk teveel werk. Teveel arbeid voor jullie allemaal bij elkaar wel te verstaan. Een overspannen markt dus… meer vraag dan aanbod. Ook dat lost zich wel weer op, heeft tijd nodig, maar als deelnemer/speler in die markt ben je er in de eerste plaats voor jezelf en je bedrijf. Niet om het tekort op te lossen, want dat kun je namelijk niet.

Wat je te doen staat is niets anders dan wat je normaal al doet, keuzes maken waar je goed aan doet. Room het werk af en laat wat minder lucratieve klussen (ook kijken naar een eventueel vervolgverhaal…) over aan anderen.

Probeer ook eens iets meer te vragen voor je inzet en materiaal. Dat dat niet altijd kan ben ik met je eens, maar zit nu maar eens op rozen en pluk de vruchten. Men heeft jou gekozen met een reden, je levert goed werk en je maakt tijd vrij…. om er voor je klant te zijn (het lijkt wel een relatie!) Dan mag dat toch worden beloond of niet?

Kijk ik vanuit mijn ‘straatje’, dan weet ik dat er v.w.b. marges op beplanting in een tuin voor jullie nog wel ‘muziek’ zit, er (nog meer) winst te behalen valt. Ook al moet je zo nu en dan dealen met het enorme aanbod op internet. Alle waar voor z’n geld, geldt ook hier! Verwerk naast standaard planten ook eens wat andere beplanting. Het mag!

Als laatste wil ik je nog meegeven: zorg in deze gespannen (drukke) periode dat het voor een ieder in je bedrijf leuk blijft, ook thuis! Want in tijd van schaarste op de arbeidsmarkt moet je naast al je inzet om de boel goed te laten ‘lopen’ er niet aan denken om ook nog eens een transfer te moeten afhandelen!

Fred de Koning


Lees hier de LAATSTE nieuwsbrief van Margareth van der Horst van Plant Care Education

nieuwsbrief.greenlink

Nieuwsbrief Maart 2018: