Oftewel, mijn roze hortensia’s worden blauw en degene die ik blauw wil hebben blijven roze. Hoeveel blauwmaker ik er ook bij strooi.
Het wel of niet blauw worden van hortensia’s is van een aantal factoren afhankelijk. Namelijk cultivar, standplaats, PH ofwel zuurgraad en bemesting.
Het ‘blauwen’ van hortensia gaat op bij de boerenhortensia (macrophylla), de randbloeier ook wel Teller genoemd (serrata en macrophylla) en dus niet voor de arborescens (oa Annabelle), de paniculata (pluimhortensia) en de quercifolia (eikenbladhortensia).
De stelregel is dat planten op een zure grond met voldoende kali-aluin blauw verkleuren. Zure grond heeft een PH van tussen de 5.5 en 6.5 en dan kun je denken aan veen- en zandgronden. Kleigronden hebben een hogere PH en dat zal resulteren in een roze kleur. Blauwmaker, kali-aluin, kan het beste ieder jaar in september worden gegeven.
Nu zullen witte hortensia’s altijd wit blijven en zijn er een aantal cultivars geschikt maar ook een aantal ongeschikt om te blauwen. Hierbij wil ik nog wel opmerken dat het over goede buitencultivars gaat en dat de kamerhortensia’s niet altijd geschikt zijn om in de tuin te plaatsen. Onvoldoende winterhard, slappe takken en onvoldoende sterke bloemen.
Bodensee is een cultivar die we zowel roze als blauw aanbieden. Nikko Blue zal, ondanks zijn naam, op kalkrijke gronden gewoon roze blijven. Renate Steiniger is ook een goede. Masja/Sibilla, een goede roze, kan moeilijk geblauwd worden en Bouquet Rose zal slechts flets blauw worden. Alpengluhen, een rood/roze cultivar zal ook in zure grond met kali-aluin niet of nauwelijks van kleur veranderen. Bij de randbloeiers zijn serrata ‘Mariesii Perfecta’ en macrophylla ‘Blaumeise‘ twee cultvars die makkelijk te blauwen zijn.
Kortom, voordat jullie ingaan op de wens van de klant voor roze of blauwe hortensia’s, eerst de grondsoort bepalen, eventueel PHmeten, kali-aluin wel of juist niet toepassen en goed advies vragen of opzoeken op internet over de juiste cultivar. Niet alleen met betrekking tot de kleur maar ook de hoogte en de winterhardheid.
En als de juiste plant op de juiste plek staat is succes verzekerd!
Gert-jan Cok
Verkoper
Lees hier de nieuwste nieuwsbrief van Margareth van der Horst van Plant Care Education
Top Gert-Jan, dit is interessante informatie die je meestal niet snel gegeven wordt. Hier voeg je wat mee toe. Super.