“Je moet  het vak wel heel leuk vinden anders moet je er niet aan beginnen”. Herken je dit? Ik hoor dit nog wel eens. Beroep hovenier is geen vetpot. Misschien niet, maar plezier in je werk is zeker zo belangrijk. Toch wil ik daar even op in gaan.Hovenier: Mooi vak! Veel uren, weinig salaris……?

Uren

Zeg nou zelf. Hoeveel uur per week werk jij in of aan je bedrijf? Reken dat eens door naar een maand.Ik ga uit van 50 uur per week. Voor sommige een erg volle week en andere zullen antwoorden met “heb je 3 dagen vrij genomen?”. Maar daar gaat het nu even niet om.
50 uur per week gedurende  een maand rekenen we voor het gemak 200 uur. Neem nu wat je jezelf als salaris geeft en deel dat door het aantal uren. En wat hou je nou uiteindelijk over? Dat is jouw uurtarief…… bruto! Want de belastingdienst is nog niet langs geweest.
Heb je dit al eens gedaan? Ik hoop dat je niet te hard schrikt.

Kosten

Je hebt allerlei bedrijfskosten. Auto, brandstof, gereedschap, machines, verzekeringen, kantoor en kantoorkosten (computer, papier, en dergelijke), telefoon en telefoonkosten.

En dan natuurlijk de kosten voor klussen zelf. Onder andere bestrating, beplanting, meststoffen, tuinverlichting, eventueel ingehuurd personeel, etc.

Ik weet het, er zijn nog meer kosten, maar het gaat even om het idee.

Hoe goedkoop kan ik de klus maken?Uitgaven - inkomsten (begroting)

Bij een offerte of voorstel voor een klant zorgen de meeste hoveniers dat ze de klus zo goedkoop mogelijk aanbieden. Want dan is de kans groter. Je maakt de aanbieding tenslotte niet voor niets. Vergeet die uren voor het maken van de tekeningen en offerte dus ook niet mee te nemen in de uren per week dat je werkt. Ik zal een andere keer een artikel schrijven over de goedkoopste willen zijn, want als je als hovenier alleen op prijs een klus weet binnen te halen is er veel voor je te winnen. Vooral financieel.

Je let dus op de kosten van hetgeen je inkoopt: bestrating, beplanting, meststoffen, tuinverlichting, eventueel ingehuurd personeel, etc.
Je neemt ook nog wat uren van jezelf mee en de kostprijs is daar. Marge erop en de verkoopprijs staat in de aanbieding.

En toen….

Los van het feit of deze ene klus en de andere klussen volgens plan verliepen en of je dus je beoogde marge hebt behaald (maak jij een nacalculatie?), blijkt dat aan het eind van de maand de winst niet zo hoog te zijn als gedacht.

Zoals bleek uit de hoveniersavond hier bij Greenlink afgelopen maandag de 13e zijn er veel verschillen in wat  ondernemers meenemen in hun calculatie van de vaste kosten. Waar de meesten bepaalde kantoorkosten meenemen, vergeten net zoveel hoveniers de communicatiekosten zoals brandstoffen,  telefoon en abonnement. Maar nog veel meer de afschrijving van machines en gereedschap. En ja, je auto is ook een van die machines.

Ben je bang om te duur gevonden te worden?

“Wordt het dan niet allemaal erg duur voor de klant als je die kosten meeneemt in de prijs”?
Als ik die vraag krijg ga ik weer terug naar het begin. Hoeveel ben jij waard? Hoeveel is jouw expertise waard? Of ben je alleen het verlengstuk van je gereedschap?
Wat vindt jij? En neem jij alle kosten mee? Laat het ons hieronder weten.
We vinden het fijn als je dit artikel deelt op social media. Gebruik daarvoor de knoppen hier direct onder.

Erwin Siereveld
Personal & Business Improvement

Vacature verkoopmedewerker