​Bij wortelgoed zullen vele van onze landgenoten, met de Sint in aantocht, denken aan de oranje lekkernij voor zijn beste paard. Wij weten beter! Het is in deze periode namelijk ook weer de hoogste tijd voor ‘ons‘ wortelgoed.

wortelgoed/kluitgoed.greenlink

Mooi aan de ‘blote wortel’ aangeboden Fagus, Carpinus en Ligustrum om er maar een paar te noemen. En dit uiteraard weer in diverse maten met bijbehorende hoogte. Ondanks de warme zomer is, zo zagen en hoorden wij van onze vaste leveranciers, het plantmateriaal gelukkig volgens verwachting goed gegroeid.

Voor wat betreft de beschikbare voorraden, zoals altijd geven wij die ook vrijblijvend, zolang de voorraad strekt dus. Omdat we samen het vorige seizoen ook al kleine problemen ondervonden met beschikbaarheid van bepaalde soorten zal het helaas dit jaar niet anders zijn. Het nog steeds positieve economisch tij zorgt nog steeds dat de vraag groter is dan het aanbod. Voor bepaalde soorten dan. Dat ‘gat’ in de vraag is niet zomaar ‘gedicht‘! Een alternatief te kunnen gebruiken zou dan wel prettig zijn.

Kleine tip van onze kant: om het ‘aanslaan’ van de wortels van met name Fagus te bevorderen raden wij aan Mycorrhiza bij de wortels te gebruiken. Schimmels dus, die het wederzijds prettig vinden om in elkaars nabijheid te zijn en elkaar te helpen. Nee, bij mensen helpt dit goedje niet, al zou het soms wel fijn zijn! De plant geeft de schimmel voedsel, de schimmel stimuleert de wortelgroei. Gevolg: een  kans op uitval wordt aanzienlijk verkleind, daardoor geen inboet, geen extra arbeidskosten e.d. Bij ons is het middel, noem het legale doping voor de plant, uit voorraad leverbaar.

Naast wortelgoed is bij Greenlink ook kluitgoed sinds kort weer ruim voorhanden. Taxus, Thuja, laanbomen en uiteraard bladhoudende haagplanten en kerstbomen. In tegenstelling tot andere jaren proberen we met het kluitmateriaal vanaf dit najaar een groter standaardassortiment met grotere aantallen bij ons ‘thuis‘ te hebben. Weinig misgrijpen en korte levertijd dus!

wortelgoed/kluitgoed.greenlink

Oh ja, ik zou het bijna vergeten: een algemene misvatting waarvan je in het voorjaar bij niet zorgvuldige controle ‘de vervelende vruchten plukt’. Denk in deze vochtige periode niet na het planten dat je klaar bent. Oké, de grond is vochtig, water geven aan de planten zal daarom in het najaar minder hoog of niet op je to-do-lijst staan. De planten gaan zolang de temperatuur hoog is  ‘wortelen of aanslaan’. Vergeet ze echter in het voorjaar niet. Een paar maanden later (vuurwerk heb je al afgestoken, het nieuwe jaar is begonnen!) staan de planten nog steeds ‘los’ in de bodem. Nog niet vast aan de bodem dus. Vergeet je dan nog steeds te wateren… kun je raden wat er gebeurt!

Fred de Koning