Na 23 jaar werkzaam te zijn geweest bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in tuinrozen de grote stap gemaakt naar Greenlink waar ik sinds 1 juli de functie van inkoper op mij mag nemen. Ik heb het enorm naar mijn zin, het brede assortiment tuinplanten dat er bij Greenlink verhandeld wordt…. er gaat een wereld voor mij open.

De roos als koningin van de tuinplanten.greenlink

Leonardo da Vinci

Omdat ik zo lang in de rozenbranche heb gewerkt wil ik deze productgroep graag eens onder de aandacht brengen. Het is jammer dat het imago van de roos de laatste tijd een beetje onder druk staat, onnodig als je het mij vraagt. Haar lange bloei, geur en kleur zorgen voor eyecatchers in de tuin.

 

Planten van rozen

Het planten van rozen begint met de keuze van de standplaats. Rozen houden van een zonnige en luchtige plek, probeer hier niet al te veel concessies in te doen, er zijn zeker variëteiten die met wat minder direct zonlicht toe kunnen maar de stelregel is: hoe meer zon, hoe beter. Tevens houden rozen van een vruchtbare bodem, mocht je rozen willen planten op een plek waar al eens rozen hebben gestaan dan dient de aarde vervangen te worden. Ook is het belangrijk dat rozen regelmatig worden bemest. Drie maal per jaar is aan te bevelen, begin maart (na de snoei), half mei (voordat de roos gaat bloeien) en na de eerste bloei, om zo een uitbundige herbloei te stimuleren. Snoeien doet bloeien, dat gaat ook zeker op voor de roos, ik wil hier in een volgend blog graag nog eens op terug komen.

 

De roos als koningin van de tuinplanten.greenlink

Rosa Groei en Bloei

Keuze van de roos

Het assortiment rozen is oneindig groot, zo heeft ieder soort haar charmes. De juiste keuze kan mede bepaald worden door te kiezen voor een variëteit welke bekroond is met het predicaat “Excellence Rose”, https://www.kvbc.nl/keuringen/excellence-roses/. Rozen met dit keurmerk zijn niet bespoten met chemische middelen en door een onafhankelijke commissie beoordeeld. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat met soorten die dit predicaat niet dragen geen goed resultaat kan worden verkregen. Als voorbeeld kunnen we hiervoor rosa The Fairy en rosa New Dawn noemen… echte all-rounders.

Het is nu een prima periode om rozen te planten in de tuin, er staat een mooi assortiment in container bij Greenlink op voorraad, wortelgoed kan na bestelling altijd snel geleverd worden.

Mocht u meer informatie over rozen in het algemeen willen of het kiezen van de juiste variëteiten voor uw project dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Tot slot, lage bolgewassen kunnen prima tussen rozen worden geplant, vanaf komende week verkopen we de bollen die we nog voorradig hebben met 25% korting. Zolang de voorraad strekt.

Arjan Alderden