In de plantenwereld is het hollen of stilstaan. Begin van het jaar doen we het nog rustig aan, maar voor we er erg in hebben breekt het voorjaar aan en is het knallen geblazen. Genieten, als je het mij vraagt. Ook in mijn tijd als hovenier genoot ik van de drukte, al werd de agenda op sommige momenten wel heel erg vol en sloeg de vermoeidheid wel eens toe.

Maar niet alleen het voorjaar is een piekperiode, ook begin van de herfst, wanneer alle tuinen winterklaar gemaakt moeten worden, kan soms druk zijn.

Toen ik als jonkie in het groen begon was ik niet zo’n planner. Als nuchtere oosterling (mijn roots liggen in Sibculo, een piepklein dorpje dichtbij de Duitse grens) dacht ik meer: “kallum an, ’t kump wel goed”. Inmiddels ben ik ouder en wijzer geworden (en trouwens ook wat “verwesterd”) en weet ik: plannen maakt het verschil en vooruitdenken is noodzakelijk.

vooruitdenken .greenlink

vanaf heden op alle bloembollen 25% korting

Denk bijvoorbeeld aan bloembollen. Als de klant in het voorjaar van bloembollen wil genieten, moeten deze al in het najaar de grond in. Daarvoor is het makkelijk om als hovenier een aantal soorten standaard in de bus te hebben liggen. Wanneer de klant tijdens de najaarssnoei daar om vraagt, kan hierop gelijk worden ingespeeld. Niet nog bestellen en terug naar de klant, maar direct leveren en inplanten.

Een ander voorbeeld is het wortelgoed. In het najaar begint het uitleveren van het wortelgoed, meestal, afhankelijk van het weer, begin november tot en met half april. Dan is het ook het voordeligst. Dus die klant die de offerte te duur vond in de zomer, wil misschien later in het jaar jou wel die klus gunnen als je een gunstigere prijs kunt aanbieden. En andersom: de klant die nog niet beslist heeft over jouw offerte van maart moet weten dat de prijs omhoog gaat als het wortelgoed niet snel kan worden ingeplant.

Vooruitdenken dus. Maar met de decembermaand voor de boeg ook nog genieten van de gezelligheid en de rust. Want ook hier in het Westen kump ‘t uiteindelijk wel goed.

 

Ilona Trip
Verkoop Greenlink