Vandaag de dag ben ik veel met de grondboor op pad. Tja zul je denken, veel olie zal je hier niet vinden. Dat klopt natuurlijk wel, hoewel een beetje gas is wel te doen in Groningen, of wat turf in Drenthe, wat zand in Drunen of klei in de polder. Soms boor ik stinkende grond op, zwavelachtige verbindingen. Nee het is niet voor de lol dat ik met de grondboor op pad ben, maar meestal bittere noodzaak. En nee niet om olie of gas te boren, maar om de bodem te onderzoeken omdat er weer eens wat fout gegaan is bij de aanleg. Daar wilde ik het over hebben. Steeds vaker wordt er grond afgegraven, grond opgebracht, grond zwaar aangereden met grote machines… en steeds vaker gaat het goed mis… Het gevolg is afstervende beplanting, niet goed ontwikkelende gazons en dode bomen… was dit te voorkomen? Jazeker. Meten is weten dus onderzoek loont.
Grondomstandigheden
Aangevoerde grond komt vaak met de termen schone grond en gezeefd. Mooi zult u zeggen, maar is dat wel mooi? Gezeefd betekent dat de grovere delen eruit zijn en het mengsel dus eenzijdig is geworden van samenstelling. En schone grond….mhh geen zware metalen, natuurlijk goed, maar hoe is het met het organische stof gehalte, het voedingsniveau, het bodemleven, het calciumgehalte de CEC de C/N verhouding? Dat wil ik weten, dan pas kan ik de kwaliteit van de grond bepalen. Maar liever nog gaan we de grond die er al ligt verbeteren, zodanig dat hij weer prima geschikt is voor gras, bomen, heesters en vaste planten. Liever kies ik de beplanting passend bij de grondomstandigheden, dan beplanting te kiezen die niet bij de bodem van de locatie past, want dat is per definitie vragen om problemen. Wist je dat je heel veel informatie over de bodem online kan vinden? Elk stukje Nederlandse bodem vind je hier http://maps.bodemdata.nl/bodemdatanl/index.jsp
Zelf beoordelen
Laatst nog een tuin gezien waar water bleef staan en waar ik de opmerking kreeg: “kunt u dat even oplossen met die meststoffen van u?” Tja structuurproblemen los je niet op met meststoffen. Nee grond repareer je met structuur verbeterende maatregelen.
Vaak worden er tuinen aangelegd voor mooie bedragen, zonder vooraf de bodem te onderzoeken of te bemonsteren, ook blijven structurele bodem maatregelen vaak uit. Duur hoor ik dan vaak, maar wat is duur? Wat als de planten, bomen of het gras het later niet doen? Lijkt me geen goede reclame. Nee eerst de bodem. Een huis bouw je ook niet zonder fundering. Gezonde grond, gezonde tuin, tevreden klant en kans op meer klanten! Laat vooraf een bodemmonster nemen van de tuin, dat voorkomt veel ellende achteraf. Grond verbeteren kan eenvoudig en de grond beoordelen kun je ook zelf. Neem de grondboor eens wat vaker mee, boor profielgaten zodanig dat je inzicht krijgt in de bodemlagen en de samenstelling. Zo vind je storende lagen en veel informatie over de bodem opbouw. Twijfel? Maak een profielkuil om meer inzicht te krijgen. Vervolgens kun je zelf of met ons een plan van aanpak maken om de bodem gezond te maken.
Zuurstof
Bij klei gebruik je soms brekerzand maar meestal basalt voor een betere structuur. Bij zandgronden Bentoniet om watervasthoudend vermogen te creëren en de CEC te verhogen en bij zavel gebruik je Zeoliet voor structuur en vochtbuffering. Natuurlijk samen mét organische stof en vaak wat kalk. Maak grond voldoende diep los en doorspit storende lagen. Voorkom verdichting tijdens het werk, want geen zuurstof in de bodem betekent geen plantengroei. Ent met Biobodem vers bodemleven aan de grond en start met een goede bemesting. Meer lezen over het nut van organische stof kun je hier vinden: http://www.wur.nl/nl/artikel/Jaar-van-de-Bodem.htm. Je kennis verder verdiepen doe je hier: http://edepot.wur.nl/404951
Natuurlijk kun je ook nog gebruik maken van de gratis mini graafmachines van moeder natuur op plaatsen waar verdichting is of storende lagen zijn en waar je niet goed meer bij kan. De regenworm!
Ophogen
Ligt een perceel te laag, waardoor je wat moet ophogen en er toch grond wordt aangevoerd, denk er dan aan dat je dit door de onderliggende laag spit en niet er bovenop laat liggen, want gegarandeerd ontstaat dan een storende laag net onder de opgebrachte grond met water stagnatie tot gevolg. Voorkomen is beter dan genezen. Besteed wat aandacht aan de grond en het betaalt zich dubbel en dwars terug!
Ruud Snijders
Innogreen (www.innogreen.nl)