De rode draad die bij ons het laatste half jaar speelt op de groothandel zijn de soms bizarre plantennamen en of hun vervolgvragen, die ons ten gehore komen tijdens gespreken met onze klanten, hoveniers, professionals….  afijn kenners van het vak zou je zeggen.  Je hebt het hier over echte allrounders, met – al is het maar een beetje – plantenkennis, ze zijn immers hovenier. Eentje dus die je met een gerust hart je tuin kan laten verbouwen voor een boel geld. Het komt allemaal wel goed mevrouwtje!  

nucleairdambar.greenlinkNucleairdambar, Vibrum, Elechanus en LeilindeKwersus?

Laatst vroeg een hovenier – althans op zijn auto stond dat de inzittende een hovenier is – mij om een Nucleairdambar van een bepaalde maat en of ik aan het kale hout kon zien of deze een mooie herfstkleur had. Uh…. als kenner wist ik dat hij een Liquidambar bedoelde en over de herfstkleur kon ik hem summier iets melden, het zijn immers zaailingen. Ook een Moffenpijp werd mij onlangs duidelijk, net als de Vibrum en de Elechanus. Van een LeilindeKwersus (!?) verkochten wij er inmiddels al vele.    

Ander voorbeeld: “Op de lijst die ik van de architect kreeg staat hoogst.  14/16 dr.kl., en achter Fagus syl. staat 600 x 80-100, (1 +2), wat betekent dit allemaal?”    

Nog eentje: hovenier koopt pot van 80 x 80 x 80 cm met daarin een plant welke staat in een pot van 125 liter. “Hoeveel grond heb ik dan nodig om de pot tot de rand toe te vullen als ik er ook nog kleine Hedera bij plant? Kan jij dat misschien voor mij uitrekenen?”    

Laatste voorbeeld: hovenier komt in de zomer langs met een plakkerig blad van een lindeboom en meldt ons dat de boom er misschien wel dood aan gaat. Of wij hem kunnen adviseren wat hij moet doen om de boom te redden.

Bovenstaande voorbeelden, we beantwoorden ze met een glimlach, berusten wel op waarheid. Het zijn er slechts een paar van een grote berg. Sinds het ‘hovenier zijn’ een vrij beroep is geworden, je hebt geen diploma meer nodig om het beroep uit te oefenen, is het er ook voor jullie andere hoveniers niet altijd makkelijker op geworden in de branche. Dat horen we maar al te vaak!  

Niveau

Okay, je hoeft echt van ons geen plantendokter, rekenwonder of botanicus met of zonder dyslexie te zijn, maar een beetje niveau mag wel worden verwacht in deze serieuze tak van sport…. toch? Jullie zijn met vele en de euro van je (potentiële) klant kan immers maar één keer worden uitgegeven.  

Kennis is macht! 

Essentie van bovenstaande voorbeelden: heren hoveniers…. alleen als u zich voelt aangesproken… er is een aloud gezegde dat luidt: Kennis is macht. Vandaag de dag leven wij in een kenniseconomie. Met internet wordt iedereen snel wijzer. Ook jouw klant! Het zal je maar gebeuren dat hij of zij jou de les leest over de juiste naam, berekeningen of advies dat er luis in de lindeboom zit. De kans is groot dat je dan als hovenier niet echt serieus genomen wordt. Of heb ik nu teveel gezegd ? 

Plantenkennis

Greenlink wil jou als ‘kenner’ graag helpen om kennis op diverse fronten wat bij te schaven… lees te verbeteren, met zaken als hierboven beschreven. Daarvoor hebben wij ons Kenniscentrum. Een drietal deskundigen waar wij mee samenwerken hebben ieder hun eigen expertise als het gaat om Plantenkennis, ziekten en plagen in de tuin, bodemanalyse en Marketing en organisatie. We helpen je graag! Zo zijn wij….

Fred de Koning

Bedrijvenbord-Greenlink blog