gezonde (ont)spanning.greenlink

Ook voor jou als hovenier staat er weer een drukke periode op het program. Ontwaken uit de ‘winterslaap’ van veelal onderhoudswerkzaamheden bij klanten, aan eigen machines of aan de eigen organisatie. Het is weer tijd voor wat meer actie! In dit wintertempo kan de pijp met almaar stijgende arbeidskosten immers niet roken.

 

Offerte

Als ik de hoveniers zo hoor worden er in deze winterperiode ook heel wat administratieve zaken gedaan. Offertes voor werkzaamheden in het voorjaar worden gemaakt en zo mogelijk snel met de aanvrager besproken. Dat laatste is in deze periode niet geheel onbelangrijk. Het witte onbeschreven papier van je agenda komt je dan nog tegemoet. Je zou het liefst de daad bij het woord voegen en een aanvangsdatum noteren om te starten met een project. 

 

Werkelijkheid

Toch blijkt de werkelijkheid  vaak een heel andere dan de gewenste versie. De offerte is gemaakt… meerdere hoveniers maken mogelijk offerte voor dezelfde tuin… en je wil tijdens het bezoek om de offerte toe te lichten graag de boel direct rondbreien en een mogelijke datum prikken om te beginnen. Ook meld je je klant dat je agenda al aardig vol begint te lopen, maar dat er uiteraard nog tijd is voor dit mooie werk, al moet er toch niet al te lang worden gewacht. Je wil immers actie… niet zo treuzelen… korte stappen tak tak tak! Toch?… Wat dan vaak blijkt… De klant moet eerst nog op vakantie, het dakkapel moet nog worden vervangen, de hond nog een operatie etc. … z’n hoofd staat er nog niet naar. Vreemd… Wel voor het aanvragen en ontvangen van de offerte, maar niet voor het vervolg!  

 

Onbeslist

En wat blijkt in de praktijk? Als na een paar weken de zon schijnt, de natuur ontwaakt, de buurman van jouw klant wél een beslissing heeft genomen om samen met jouw collega-hovenier zijn tuin onder handen te nemen, jij nog zit met een onbeantwoorde offerte. Althans een offerte die zich nog in de wachtkamer bevindt. Jouw klant heeft dan nog niet beslist, want…

 

Druk druk druk

Dat gaat hij namelijk nu en vandaag doen… En of je dan na die paar gesprekken en andere tijd die je er in hebt gestoken (wie betaalt dat?) binnenkort tijd ziet om aan het werk te beginnen? Zou leuk zijn! En dat op het moment dat je agenda weinig of geen lege plekken meer heeft, je werk hebt tot over je oren, je schreeuwt om extra handen, je links en rechts hand- en spandiensten moet verrichten om je personeel in goede banen te leiden… kortom eigenlijk geen tijd hebt. Je planning loop al deels ad hoc. 

 

Tuinfeest

Wat nu…? Hem of haar aan het lijntje houden en toch binnen afzienbare tijd beginnen? Of melden dat je pas over een paar maanden tijd hebt om te starten, met het risico dat je de klus niet hebt en ze elders gaan shoppen.  Oh ja, en dan belt ook nog een andere klant dat de offerte welke onlangs gemaakt is doorgaat. Of je snel kunt beginnen, over 2 weken hebben ze een tuinfeest!

 

Ontspan!

Moeilijk om iedereen in dit verhaal te vriend en tevreden te houden, dat begrijp ik, het valt allemaal slecht te organiseren. Belangrijk is wel, hou je hoofd koel, laat je niet gek maken, doe geen dingen die je niet kunt waarmaken, maar denk nog eens aan dat lekkere ding op die racefiets! Sterker nog: neem ook tijdig je ontspanning. Neem op tijd voldoende afstand van je werk en bekijk het eens van de andere kant. Van alleen maar werken wordt niemand wijzer. Nu niet, nooit niet! Jezelf ontspannen maakt je hoofd leeg. Kun je daarna weer met heldere geest beter relativeren en zaken netjes op een rijtje zetten. Wedden dat je het dan naar ieders zin maakt!!

Fred de KoningBedrijvenbord-Greenlink blog