Het is volop lente! De natuur is inmiddels flink uitgelopen en we krijgen nieuwe energie. De laatste weken zijn de zonuren beperkt en toch doet al het groen ons goed. Kleurrijk en divers groen draagt bij aan een beter welbevinden van mensen. Ineens zien we in onze tuinen en in het openbaar groen diverse planten, kleuren geuren en structuren tevoorschijn komen. Deze verscheidenheid heet biodiversiteit. Groen in onze leefomgeving is, zou je kunnen zeggen, van vitaal belang voor de mens. Een mooi beplante tuin is beter voor mens en natuur. Er zijn tal van onderzoeken die dit bewijzen. Tuinen in bejaardenhuizen, ziekenhuizen en andere instellingen hebben een belangrijke functie bij het welzijn en bespoedigen de genezing.groenetuinenmakenhetverschil.greenlink

Biodiversiteit
Biodiversiteit is belangrijker dan je misschien zou denken. Het zorgt namelijk voor schoon water en lucht, vruchtbare en weerbare  grond en een stabiel klimaat. Soorten en ecosystemen zorgen bijvoorbeeld voor de productie van zuurstof, afbraak van dode dieren en planten, bestuiving van planten, waterzuivering en het beheersen van ziekten en plagen.

Variaties in beplanting
Biodiversiteit begint bij jezelf in aanleg van particuliere tuinen en openbaar groen. In hele kleine tuintjes vind je per vierkante meter gemiddeld minstens evenveel soorten als in veel grotere tuinen. Geen weidse bloemenborder, maar een klein kruidentuintje, geen laan met bomen, maar wel een klimop tegen de huismuur of bloeiende  struiken in perken. Geen zwemvijver, maar wel een drinkschaal voor vogels. En elk van deze kleine leefgebieden levert een bijdrage aan het vergroten van de biodiversiteit. Variaties in beplanting bieden aan dieren en planten een plekje om te leven, schuilen, nestelen, foerageren en te overwinteren. Nectarvormende plantensoorten trekken vlinders, bijen en hommels aan.

In- en uitheemse soorten
De discussie om alleen inheemse soorten te kiezen voor het behoud van diversiteit is achterhaald. Het aantal zuiver autochtone populaties van veel soorten, is in Nederland beperkt. Vele uitheemse plantensoorten trekken echter ook veel (inheemse) fauna aan. Ik durf te stellen dat de aanplant van uitheems materiaal in tuinen wel meer dan 90% is.

Groen als medicijn
Het is niet gek om te stellen dat hoveniers een bijdrage leveren aan het welbevinden van mensen. Vele  publicaties van Agnes van den Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar, bevestigen de heilzame werking van groen. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de Nederlanders beschikt over een tuin of balkon. Hovenier als beste medicijn! Wie wil er niet na een lange werkdag zichzelf terug trekken in een oase van groen? Een bezoek aan natuur of een groene tuin hebben direct effect op de stemming en de concentratie en vermindert stress zoals versnelde hartslag en hoge concentratie aan stresshormoon cortisol.

Ondanks deze voordelen heeft maar liefst 44% van de Nederlanders een in grote mate betegelde tuin. Dit terwijl uit onderzoek blijkt dat 64% een voorkeur heeft voor een groene tuin.

Onderhoud
Een misgevat argument voor een betegelde tuin is het beperkt onderhoud. Een goed aangelegde groene tuin met veel variatie hoeft niet veel meer onderhoud te vergen dan bestrating. Denk aan een snel dichtgegroeide tuin met een gevarieerd assortiment en optimale bodemconditie (organische bemesting en eventueel structuur verbetering). Als de juiste boom op de juiste plek staat en de aanplant gezond is vraagt het betrekkelijk minder onderhoud. Daarnaast onderschatten mensen het onderhoud van betegelde tuinen (onkruid, groene aanslag). De planten in potten vragen veel aandacht met water geven, vorstvrij houden en de levensduur is niet optimaal. De temperatuur in de zomer is hoger waardoor planten minder groeien, sneller verdrogen en ziek worden. De snelle waterafvoer na hevige regenbuien is vaak onvoldoende.

Liever een groene tuin
Ik ben er van overtuigd dat de kennis aanwezig is bij hoveniers, maar misschien minder bij de consument. Wetende dat 64% van de Nederlanders liever een groene tuin heeft kan de hovenier hier wellicht op inspelen door met behulp van goede argumenten en kennis groene tuinen te verkopen.

Margareth van der Horst
Plant Care Education

Bedrijvenbord-Greenlink blog