Ik ben op een kwekerij opgegroeid. Volop ruimte, volop werk en altijd wel wat te doen. In de zomer stek maken, in het voorjaar planten. In het najaar, winter en vroege voorjaar planten afleveren en alles voor 1 mei afgeleverd bij de handelaren. Een vast ritme wat achteraf ook met de natuur meegaat. Er is veel veranderd en met name het afleverseizoen is flink verschoven.

de seizoenen op hun kop.greenlinkBeste aanplanttijden
Op de tuinbouwschool heb ik, waarschijnlijk net als jullie, geleerd dat de herfst het beste aanplanttijdstip is. De grond is nog warm, er is voldoende vocht, temperaturen zijn gematigd. De planten gaan in rust en kunnen zich zo prima settelen voor het komend groeiseizoen. De teelt in potten en containers heeft hierin veel doen veranderen en er is nu bijna jaarrond aanbod van potgekweekte bomen en struiken.

De valkuilen
Zo op het eerste gezicht een hele verbetering maar het heeft zeker ook een aantal valkuilen. Het ideale planttijdstip blijft toch de herfst. Het vroege voorjaar kan ook nog prima maar tegenwoordig wordt er in de maanden juni, juli en augustus nog volop aangeplant; eigenlijk dus een heel “onnatuurlijk” tijdstip. Op zo’n moment kan er dus veel verkeerd gaan. De planten krijgen stress van bv hoge temperaturen, te weinig of juist teveel water en zwakke planten zijn een invalsbasis voor ziekten en plagen. De plant heeft immers tijd nodig om aan te slaan en weerstand op te bouwen.

Meerdere teelten per jaar
Een andere factor die zeker meespeelt is het hele teeltproces op de kwekerijen. Waar er vroeger één teelt per jaar was, volgen teelten elkaar nu soms in rap tempo op. Er wordt uitgangsmateriaal uit mediterrane streken betrokken en zelfs ingevlogen uit Afrika. Plantje oppotten, de ideale omstandigheden creëren, altijd voeding en water en je hebt in een mum van tijd een mooi product.

Minder florissant 
Als zo’n plant echter uit zijn couveuse gehaald wordt kan het snel verkeerd gaan. Tijdens transport, bij ons op het afhaalcentrum, bij jullie op de opslag en bij de klant in de tuin. Ze zien er dan al snel wat minder florissant uit en in de optiek van een aantal mensen niet te verkopen. Een vakman ziet al snel genoeg dat terugknippen, de plant de tijd geven te herstellen, na een aantal weken weer het beoogde beeld in de tuin geeft.

Instant tuin
Maar dat is waarschijnlijk niet wat de klant accepteert. Volgens mij willen de meesten een instant klaar tuin die het hele jaar door mooi is, waar alles volop bloeit en waarin geen ziekten en plagen voorkomen. Naar mijn idee een illusie als dit binnen een aantal weken bereikt moet worden.

Een tuin moet groeien, tot wasdom komen en de tijd krijgen aan te slaan. En dat lijkt mij een lastige taak voor jullie als hovenier om daar de klant van te overtuigen.

Extra aandacht
Een aanplant in de komende maanden vraagt extra aandacht en zorg en met name het weer is een van de bepalende factoren of een aanplant wel of niet slaagt. Het kan aan de ene kant erg droog en heet worden maar aan de andere kant kunnen we ook extreme neerslag verwachten.

Succes met planten!

Gert-jan Cok
Verkoper Greenlink

Bedrijvenbord-Greenlink blog