Leve de Verpakking! .greenlinkOndanks dat we in een groene sector werken ziet het af en toe zwart van het plastic wat in, om en bij de planten zit. Potje, etiket, transport tray, hoge en lage kisten, wikkelfolie enz. enz. Iedere hovenier zal het wel herkennen dat na afloop van een werk een grote bult verpakkingsmateriaal over is waaronder een aanzienlijke hoeveelheid plastic. Zo ook bij ons intern maar gelukkig kunnen we dat voor een groot gedeelte gescheiden inleveren.

Lees ik echter onlangs dat China een van de grootste afnemers is van plastic afval! Dus onze zooi gaat de oceaan over. Dwars door de plastic soup, met een schip dat buiten de territoriale wateren iedere denkbare brandstof mag verstoken in hun motoren en dat alles onder de noemer “milieuvriendelijk” afvoeren.

Vanuit de verpakkingssector en de retail, o.a. bij een grote Engelse bouwmarkt, zijn er al volop ontwikkelingen om al de plastic potjes, etiketten, stokjes etc. te vervangen door een afbreekbaar product dat zo de composthoop op kan of met het oud papier mee gegeven kan worden. Dit zijn ook afvalstromen maar deze kunnen dan wel ter plaatse of in de regio verwerkt worden. Dit staat nog in de kinderschoenen maar het is een begin.

Hoe kunnen we, binnen onze huidige mogelijkheden en werkwijzen, de afvalstroom wat verminderen of verbeteren? Zijn daar al concrete ideeën of werkwijzen voor?

Van onze kant proberen we, waar mogelijk, een product te leveren zonder etiket. In jute gaas ipv acryl of in meermalig fust wat in een fustpool meedraait. Maar wat zou Greenlink volgens jullie als klant nog kunnen verbeteren? Als er suggesties zijn, lees ik ze graag ook om eens een brug(getje) te slaan tussen producent en afnemer.

Gert-jan Cok
Inkoop Greenlink BV


Lees hier de LAATSTE nieuwsbrief van Margareth van der Horst van Plant Care Education

nieuwsbrief.greenlink

Nieuwsbrief Juni 2018: