Toen we vorige week met de groep knappe koppen van het Kenniscentrum Greenlink bij ons samen waren, spraken we onder meer over het begrip ‘kennis’. Dan bedoel ik dus niet die kennis die bij mij om de hoek woont, maar die andere ‘kennis’! Omdat ‘kennis‘ namelijk een nogal behoorlijk breed inhoudelijk woord is, vond ik het ook eens aanleiding om er een blog aan te wagen.
Dat ‘kennis‘ echt veelzijdig ingezet kan worden toonde Google mij toen ik het in de zoekbalk intikte… 18 betekenissen van het woord ‘kennis‘. Al gauw verwarrend dus!
Definitie
Over de definitie ‘hetgeen men weet over een bepaald onderwerp’ probeer ik hier even je aandacht vast te houden. Want wat weten we nu eigenlijk over een bepaald onderwerp? Hoeveel procent? Wanneer volgt er nog meer info over een bepaald onderwerp en kan dat? …. stopt het met aanvullende info? Niet te meten dus…. . Waar het op neer komt… je kunt niet alles weten! Dat geldt voor jullie, dat geldt voor mij. Gelukkig maar! Ik was er al niet heel ongerust over… .
Dat sommigen er wel eens anders over denken is dan ook hun probleem!
Door met anderen op welke manier dan ook te communiceren/elkaar informeren, leren we van elkaar en verrijkt dat je kennisniveau. Simpel dus! En als het over een onderwerp gaat wat je meer interesseert maakt dat je ongemerkt ook nog blij. Echt waar! Je weet namelijk weer wat meer. Weer ietsjes meer dan anderen. Heel summier dan, maar vele beetjes helpen heb ik wel eens gehoord. Want vergroot je je kennis op je vakgebied, in jullie geval dus op het terrein van hovenieren en praten we dus over ‘je boterham’, dan zorgt die verrijking van kennis, dat je je kunt onderscheiden van anderen. En dat is toch wat je graag zou willen! Anders zijn dan anderen? Geen kuddedier van 13 in een dozijn, maar onderscheidend zijn in je werk.
Dat geeft ook niet, want het hoeft ook niet
Dat je voor het binnenhalen van mooie projecten een flinke portie kennis op diverse terreinen moet hebben wordt vandaag de dag als heel normaal ervaren. Maar is dat wel zo….? Je kunt namelijk niet alles weten kwamen we net achter. Dat is onmogelijk. Alles over tuinontwerpen, verkopen van tuinen/projecten, bodemgesteldheid, waterhuishouding, planten, verhardingsmaterialen, hout, elektriciteit, ziekten en plagen, omgang personeel/mensen, bedrijfsplan: wil ik doorgroeien of…? Het bestaat niet dat jullie op al die terreinen naar tevredenheid van jezelf scoren voor wat betreft je eigen kennisniveau. Dat geeft ook niet, want het hoeft ook niet. Tenzij je streberig bent of iemand die zijn werk niet ‘los‘ kan laten, een workaholic! Maar ja, dat is een ander probleem!
Hier bij Greenlink zijn wij er niet om je enkel en alleen te voorzien van planten. Dat zou te makkelijk zijn en vormt mijns inziens ook geen bouwsteen voor het bouwen van een relatie met elkaar. Door middel van het afgelopen voorjaar opgezette Kenniscentrum Greenlink willen we jullie ook op andere gebieden binnen het hovenieren, bijstaan daar waar nodig. Door gebruik te maken van de aanwezige kennis van deskundigen bereik je dus dat je niet alles hoeft te weten om je doel te kunnen bereiken.
Kennis is namelijk ook weten wat je niet weet en weten waar je die ontbrekende kennis vandaan kunt halen!
Want laten we wel wezen… ook al ben je nooit te oud om te leren, als anderen je kunnen helpen kan jij weer tijd maken voor andere fijne dingen!
Fred de Koning
Lees hier de nieuwste nieuwsbrief van Margareth van der Horst van Plant Care Education