Ik hoef niemand meer te vertellen dat we kampen met het meest droge voorjaar sinds 1976. De kranten staan er vol van en het wordt bijna dagelijks herhaald in het journaal of weerbericht.

Ik kan dan ook niet geloven dat dit nieuws aan vele mensen voorbij blijkt te gaan. Wij worden momenteel overspoeld door foto’s, mails en telefoontjes over beplanting die niet uitloopt, het slecht doet of bruin wordt.

Het betreft dan niet alleen beplanting die recent is aangeplant. Veelvuldig gaat het om beplanting die in het afgelopen jaar is aangebracht en het niet blijkt te redden. Uiteraard nemen wij alle meldingen hierover serieus en kijken naar de complete situatie om een goed beeld te krijgen van de oorzaak.

Geen succes zonder H2O.greenlinkHelaas blijkt momenteel in het overgrote deel van de gevallen het probleem te liggen in het voorzien van water, of beter gezegd het nalaten van het voorzien van water. In de lente en zomermaanden is iedereen erop alert dat er water gegeven dient te worden om de beplanting aan te laten slaan dan wel te groeien. In de wintermaanden en het vroege voorjaar blijkt dit massaal “vergeten” te worden.

Beplanting die kort daarvoor (we spreken dan ook over een periode van enkele maanden geleden), is aangeplant, heeft zichzelf nog niet (volledig) vast kunnen zetten en is enorm afhankelijk van het extra voorzien van water. Zeker in maanden waarin minimaal of zelfs helemaal geen neerslag valt, zal hier extra naar gekeken moeten worden.

Graag wil ik dit dan toch nog projecteren op de afgelopen maanden met als voorbeeld de maand maart. Een maand waarin nagenoeg geen tot op veel plekken helemaal geen neerslag gevallen is. Het is nog maar maart en gedachten van de particulier staan nog niet bij het watergeven in de tuin. Ondertussen staan de planten te schreeuwen om water, echter is dit niet direct te zien aan vele soorten. Blad gaat niet direct hangen in deze tijd van het najaar en vele soorten zijn nog kaal. Beplanting die in deze maand niet voorzien is van het nodige vocht is in veel gevallen ten dode opgeschreven. Iets wat vaak pas weken daarna duidelijk te zien is, als het al te laat is.

Het probleem van de niet uitlopende of bruin wordende beplanting wordt gemeld bij de hovenier, welke het vaak weer neerlegt bij zijn of haar (planten) leverancier. Vervelend genoeg is hier als leverancier niets meer aan te doen. Op het niet of nauwelijks toedienen van vocht valt immers geen garantie te geven. Niet door de hovenier, ook niet door de leverancier.Geen succes zonder H2O.greenlink

 

Het probleem en de bijbehorende kosten zal door de consument/particulier gedragen moeten worden, hoe vervelend ook. Belangrijker dan ooit is de informatievoorziening naar deze consumenten/particulieren toe om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Laten we er met elkaar voor zorgen dat deze informatie de consument/particulier bereikt!

 

Chris Boerakker
Verkoper Greenlink