Het is alweer Witte Donderdag en met het beloofde mooie weer op Goede Vrijdag en met de paasdagen is het voorjaar nu toch echt van start gegaan. Althans voor een grote groep particulieren die nu pas ontwaakt en de tuin in zal gaan. Voor de professionele groenmannen en vrouwen is het voorjaar al weken aan de gang.

geen grip op onbegrip. greenlink

En wat een voorjaar…..

Na een vrij drukke winterperiode waarin het over het algemeen werkbaar weer is geweest zijn we zo een nog drukker, laten we zeggen hectischer voorjaar ingerold. De economie is verder opgebloeid en er wordt weer flink veel geld besteed aan het aanleggen en onderhouden van tuinen. Toch heeft dit succes ook een keerzijde…..

Vorig jaar was de handel in planten ook al succesvol te noemen. De planten waren zeker in het voorjaar nog redelijk goed verkrijgbaar maar naarmate het jaar verstreek werden de voorraden kleiner en kleiner. Daarbij kwam ook nog eens de gortdroge zomer met hoge temperaturen. Wist u dat planten boven de 25 graden in overlevingsstand gaan? Dit betekent dat de groei stagneert om te overleven. Dit in combinatie met te weinig vocht heeft er toe geleid veel partijen planten niet doorgegroeid zijn naar de volgende te verwachten maat. In het najaar was de schaarste in vele soorten al enigszins merkbaar maar hoe de stand van zaken momenteel is had niemand kunnen bedenken.

Vele soorten zijn al uitverkocht en dagelijks volgen er nieuwe soorten die wij aan deze lijst moeten toevoegen. Aangezien het over de hele linie van de plantenhandel enorm hectisch is, is het nagenoeg niet bij te houden welke soorten er nu wel of niet uitgeleverd worden. De levertijden zijn al opgeschroefd, waar we 2 jaar geleden nog vaak binnen 3 á 4 dagen orders konden uitleveren moeten wij ook een levertijd hanteren van minimaal 1 week. Wij worden namelijk dagelijks onaangenaam verrast als blijkt dat er weer iets niet is binnengekomen en dus volledig op is geraakt.

Dit mededelen aan onze klanten is een lastige opgave. Wij stuiten met grote regelmaat op onbegrip. Reacties als “hoe kan dat nou op zijn” – “had je dat niet eerder kunnen melden” en “moet ik minimaal een week wachten tot mijn planten klaar staan” tot nog minder begripvolle gesprekken zijn aan de orde van de dag. We moeten samen (kweker, groothandel en hovenier) deze tijd zien door te komen. In mijn blog van vorig jaar met als titel “planten uit de 3-D printer” heb ik al verwoord dat het kweken van planten niet vanzelf gaat en zeker tijd nodig heeft.

We moeten accepteren dat in de welvarende tijd anno 2019 het zeker een week duurt voordat een plantenlijst compleet kan zijn, evenals het feit dat er op het laatste moment soorten niet uitgeleverd kunnen worden omdat het gewoonweg op is. Fijn is het niet, lastig zeker weten wel. Maar als we hier begripvol naar elkaar mee omgaan en zo goed als het gaat op zoek gaan naar alternatieven en andere oplossingen zullen er ook dit jaar weer vele mooie tuinen verrijzen.

geen begrip op onbegrip. greenlink

Met dit verhaal  in het achterhoofd wens ik iedereen mooie paasdagen toe. Voor de één een tijd van bezinning, voor de ander een extra dag om uit te rusten van het harde werken maar bovenal een zeer welkom lang weekend!

Chris Boerakker
Verkoop Greenlink BV