Dit was eveneens de titel van mijn blog op 18 April 2019. Een jaar waarin de vraag naar planten voor het eerst sinds tijden hoger bleek te zijn dan het aanbod. Iets wat op dat moment nog volstrekt nieuw voor ons zou zijn.

Inmiddels zijn we 2 roerige jaren verder. Het jaar 2020 waarin Corona zijn intrede deed, bleek een jaar te zijn waarin in de 1e helft van het jaar de vraag en aanbod redelijk gelijk opgingen. Echter in het 2e deel van het jaar oversteeg de vraag naar planten compleet het aanbod hiervan.geen grip op onbegrip .greenlink

De vraag naar planten is sinds afgelopen najaar onverminderd hoog gebleven. Hiervoor kunnen we diverse redenen noemen maar voornamelijk is het te wijten aan Corona en de Brexit. Dit heeft geresulteerd in het feit dat er momenteel enorm veel uitverkocht is. Vele soorten vaste planten maar ook heesters, bomen, haaggoed en leibomen.

Als we kijken naar het probleem bij de vaste planten verwachten we medio eind mei/juni weer volop nieuwe aanwas uit de nieuwe teelten. Bij de meerjarige teelten waaronder vele heesters, bomen, haaggoed etc. vallen, is het probleem niet binnen een paar maanden opgelost. Mijn collega Fred sprak in zijn vorige blog al over celdeling, iets waarvan wij afhankelijk zijn. We zullen geduld moeten hebben totdat de natuur ons nieuwe planten geeft.

Helaas heeft de mens weinig geduld en kom ik 2 jaar nadat de titel van deze blog in mij op kwam weer terug op het feit dat wij met grote regelmaat stuiten op onbegrip. Mijn collega’s en ik zijn momenteel veelal een slecht nieuws brenger. We mailen en bellen er veelvuldig op los om iedereen te melden wat er zoal allemaal uitverkocht is. Wij beseffen als geen ander hoe vervelend dit is als je een project wilt afronden. Echter zullen wij met elkaar met dit probleem moeten dealen.

Toch moeten wij niet vergeten wat er allemaal nog wél leverbaar is. Het is  misschien niet wat er in het beplantingsplan staat maar toch….. Communiceer vooraf goed met je klant, stel deze op de hoogte van het probleem en probeer meer ruimte te krijgen om met al dan niet met andere soorten het project goed af te ronden. Uiteindelijk zullen we met elkaar meer begrip moeten hebben voor een situatie die niet binnen enkele maanden zal veranderen.

Chris Boerakker
Verkoper Greenlink B.V.