Mijn passie voor tuinrozen komt voort uit mijn vorige baan en zeker ook door mijn ouders… ik ben zo ongeveer geboren tussen de rozen.

Het tuinrozenassortiment is enorm en grotendeels in te delen in een aantal hoofdgroepen:bomen over rozen. greenlink

  • Botanische rozen: bijvoorbeeld Rosa canina, rugosa en multiflora
  • Historische rozen: hieronder vallen verschillende groepen zoals damascena rozen (waar rozenolie van wordt gemaakt), gallica rozen en  bourbon rozen
  • Heesterrozen en bodembedekkende rozen: bijvoorbeeld The Fairy types en Flower Carpet rozen
  • Grootbloemige rozen / theehybride rozen: bijvoorbeeld Queen Elizabeth, Peace of Dame de Coeur
  • David Austin rozen / engelse rozen: dit zijn veelal sterk-geurende grootbloemige rozen met een sterk-gevulde bloem
  • Floribunda rozen (trosrozen): bijvoorbeeld Schneewittchen, Bonica en Friesia
  • Klimrozen: grootbloemige, kleinbloemige en rambler rozen  de specialiteit van Greenlink zijn de klimrozen in de grotere maat van 175/200 cm waar het hele jaar een mooi assortiment van verkrijgbaar is. Ook is er afgelopen week een mooi assortiment klimrozen in 20 liter container binnen gekomen waarvan de soorten Pierre de Ronsard en Leonardo da Vinci echte toppers zijn. Van de Pierre de Ronsard zijn zelfs complete rozenbogen beschikbaar.

bomen over rozen. greenlinkVeel mensen hebben een soort haat-liefde verhouding met rozen, vaak hoor je, “rozen worden altijd ziek”, en, “die stekels”… Maar geur, overdadige bloei en lange bloeiperiode zijn toch echt positieve eigenschappen van de roos.

Nu is het zo dat het rozen-assortiment bijzonder groot is, dat maakt het soms erg lastig om een juiste keuze te maken. De meeste van jullie zullen rosa Schneewittchen, New Dawn, Paul’s Scarlet Climber, The Fairy en Peace wel kennen, op zich niets mis mee maar er zijn tegenwoordig veel betere soorten die resistent zijn tegen de rozenziektes waardoor de roos voor vele een negatief beeld heeft gekregen. Kijk ook eens naar de “Flower Carpet” rozen ipv The Fairy, dit zijn mooie bodembedekkende rozen en prima geschikt voor vakbeplanting. Flower Carpet rozen zijn zeer resistent tegen rozenziektes en bloeien de hele zomer door. Ze zijn ook mooi te verwerken in vaste plantenborders. Met rozen die na uitvoerige keuring het Duitse ADR keurmerk hebben gekregen zit je eigenlijk altijd goed. Ook in Nederland worden rozen door een onafhankelijke keuringscommissie beoordeeld en kunnen het predicaat “Toproos” of “Excellence roos” verdienen. 

Let er op dat, wanneer je rozen gaat planten, de bodem goed moet worden voorbereid. Hiervoor kun je gebruik maken van rozenaarde of Structuur – Actief van Innogreen. Plant rozen bij voorkeur op een zonnige plek. Ook de bemesting is belangrijk. Hiervoor kun je Vabo mix 1 van Innogreen gebruiken. Het advies is om deze meststof 3 keer per jaar te strooien, 1 x na de snoei in maart,  vervolgens kort voor de bloei rond begin juni, en daarna nog een keer na de eerste bloei.bomen over rozen. greenlink

Veel tuinen zijn tegenwoordig voorzien van een automatische beregeningsinstallatie die ’s avonds wordt gebruikt. Dit is voor rozenperken zeker niet aan te bevelen. Als het gewas de hele nacht nat blijft, kan sterroetdauw (ook wel black spot) optreden dat bladval kan veroorzaken. Het heeft de voorkeur om de rozen dus in de ochtend water te geven. Dit hoeft zeker niet iedere dag gedaan te worden, liever 1 keer per week veel water geven dan iedere dag een beetje.

Rozen kun je ook prima combineren met andere planten, bijvoorbeeld een paar mooie flink opgaande rozen tussen de vaste planten border, of bij grotere vakbeplanting, heesterrozen in combinatie met vaste planten. Ook een klimroos in combinatie met een Clematis zal een geweldig effect geven.

Kortom, met rozen maak je een tuin helemaal af.

Arjan Alderden
inkoper