Er was eens….

Met bovenstaande zin beginnen veel sprookjes… En hoewel sprookjes niet bestaan lijkt de waarheid er soms niet ver naast te liggen. Voelt u hem al? Juist, ik heb het over jullie bedrijf.

Een uit de hand gelopen hobby uit pure liefde voor het vak om buiten in de natuur iets moois te maken en er ook nog voor betaald te krijgen. Kan het mooier? Creativiteit die je telkens weer mag botvieren met iemand anders zijn centen wordt, als je er open voor staat, keer op keer op de proef gesteld. Prachtig toch! Kennissen bij wie je ooit begon met hun domein opknappen, worden klanten en ook hun buren en daar weer de buren van zien jou ook wel ‘zitten’. Een hobby wordt professioneel, een hoveniersbedrijf geboren!

Niets staat je meer in de weg om je droom te verwezenlijken. Toch een beetje een sprookje dus… Ook wij hier bij Greenlink jagen onze droom na, samen mooie planten verkopen aan vriendelijke mensen.

Echter een, om in sprookjestermen te blijven, vervelende kwelgeest belemmert ons de laatste weken meer dan anders op onverwachtse momenten. We hebben hem na een paar jaar nu ook een naam gegeven: Op!  Een naar woord in de context dat een bepaalde plant op dit moment niet meer voorhanden, ofwel ‘op!‘ is. Schaars kan je het ook noemen, maar dat vind ik zo’n rotwoord. Tijdelijk niet leverbaar klinkt dan chiquer als je het je klant moet uitleggen.   

Al eerder gemeld dat we helaas nog geen planten op afroep uit de 3-D printer kunnen ‘draaien’. Met tekorten hebben we altijd al wel te maken, een probleem van alle tijden. Dit jaar lijkt het wel hardnekkiger aanwezig. Een beter economisch tij, de droogte afgelopen jaar. Verschillende oorzaken zijn er te noemen dat, ondanks een toename van het areaal gekweekte planten in ons landje maar ook daarbuiten, de (verwachte) vraag dit voorjaar naar ‘groen’ voor een groot aantal soorten hoger is dan het aanbod. Bladhoudende planten zijn al een paar jaar populair en dus goed gevraagd, maar ook een aantal niet verwachte bladverliezende soorten moet je nu zoeken met een vergrootglas.

Hamsteren doen we bij Greenlink al jaren, maar ook daar is bij sommige soorten al een bodem in zicht! Alternatieven zijn er altijd. Die zullen wij dan ook zeker samen met u bespreken. De klus moet geklaard! Is het niet linksom, dan rechtsom!

Dus om het sprookje wat het planten van ‘groen’ aangaat dan toch een goed uiteinde te geven, raden wij aan om eens naar alternatieven te kijken. Misschien geldt dit laatste ook al wel voor hout en tegels. Loopt het dan uiteindelijk net als in een sprookje toch nog goed af. Voor iedereen een happy end!

Fred de Koning