Waar gaan we heen? / Waar gaat het heen.greenlinkMet de naderende vakantieperiode heb ik me onlangs nog de eerste van bovenstaande vragen gesteld. Waar gaan we ook al weer onze tent opzetten deze zomer? Waar gaan de haringen de grond in om daarna tot rust te komen samen met familie? Om dan vanuit m’n luie stoel eens in gedachten het voorjaar bij Greenlink te resumeren. Wat is er allemaal gebeurd? Sinds afgelopen voorjaar schiet direct bij mij een andere vraag naar boven. Namelijk: ‘Waar gaat het allemaal naar toe?’ en dan bedoel ik eigenlijk niet het adres van jullie afnemers!      

‘Waar gaat het heen?’ vragen mijn collega’s en ondergetekende zich wel eens af, als we de voortdurende stroom bomen en planten bij ons de uitgang zien passeren. ‘Waar gaat het heen?’  hebben we al vele malen ook uit menig keel van een van jullie moeten horen. Het leek soms wel lichte paniek in de vorm van ‘het is zo druk, ik weet niet waar ik het zoeken moet’: waar moet dit heen??! De telefoon die voortdurend maar blijft rinkelen kan wel worden aangenomen, maar ik kan niet nog meer werk aan. Er is een grens!

Als je het blog van 2 weken geleden gelezen hebt, weet je inmiddels beter: je hebt het immers zo druk als dat je het zelf maakt. Zolang je de controle maar niet verliest, jij de baas blijft, moet en zal het goed gaan.  

Tuurlijk, maar dat is iets van alle tijden en niet alleen nu het nu economisch beter schijnt te gaan, je zou het af en toe wel eens anders willen. Je zou het soms beter naar je hand willen zetten, maar door overmacht loopt ‘iets’ wel eens iets anders. Zelfs de grootste controlefreak kan dit niet voorkomen. Laat het je gebeuren, het overkomt je, je hebt het niet in de hand! Anticipeer er wel op, anders gaat het niet goed komen!      

De ontstane overspannen markt, veel vraag naar jullie, de extra handen waaraan je op dit moment moeilijk tot zeer moeilijk kunt komen zijn zaken waar we geen grip op hebben, maar die wel jouw bedrijf ‘raken’.  Dus dat je dan af en toe denkt ‘waar gaat dit heen?’ is niet gek. Dat deze situatie ook niet zo kan blijven voortduren is wel een ding wat duidelijk is. Maar …..  waar is het eind en waar heen gaan we met elkaar. Heeft dan niemand daar een antwoord op?  

We hebben er in onze branche in deze periode allen mee te maken. Ook wij! Zo moesten we hier bij Greenlink na 11 jaar door het vertrek van inkoper Gertjan, (hij gaat zich vanaf 1 juli bezig houden met bloemenzaden) op zoek naar een andere inkoper. Een nieuwe vakbekwame collega vinden valt niet mee. Ik weet er inmiddels alles van en het heeft dan ook best wat voeten in aarde gehad voordat we iemand konden aannemen. De markt is krap naar vakbekwame collega’s. We zijn nu geslaagd met onze nieuwe collega Arjan!     

De markt zo hij nu is kan ook niet zo blijven. Een markt, een groter wordende zeepbel waarin op dit moment alles moet en iedereen wil en wel nu etc. etc. anders ga ik naar een ander… dreig dreig! Jullie worden er ook niet vrolijk van merken wij! En dat is best jammer want hovenieren is zo’n mooi vak! Laat je dus niet van de wijs brengen! Volg je eigen pad en bewandel deze voorzichtig ook al zie je ‘gouden bergen’ of, erger nog, diepe dalen.   Waar gaan we heen? / Waar gaat het heen.greenlink

Als je straks vanuit die stoel net als ik mijmer over hoe hectisch het voorjaar eigenlijk was, denk dan   aan de vrije leuke kanten die dit creatieve beroep wat jullie uitoefenen met zich meebrengt. Wedden dat we je dan na de vakantie ‘fris’ weer terugzien !

Voor straks fijne vakantie namens Greenlink gewenst!    

Fred de Koning