Greenlink, er was eens...greeNog niet zo heel lang geleden was er een tuinkabouter. Op een mooie zonnige dag besloot hij de bloemetjes buiten te gaan zetten en reed met zijn kabouterbusje wat rond. Hij kwam op de grens van Boskoop en Hazerswoude en plots zag hij een hof waar het zo mooi was dat hij besloot er een kijkje te gaan nemen.

Hij parkeerde zijn busje op de parkeerplaats en terwijl hij naar de ingang liep zag hij een grote kabouter bezig een vrachtwagentje te laden. “Goedemorgen,” zei de grijsaard. Terwijl de tuinkabouter hem teruggroette zag hij ontzettend mooie grasrollen liggen. Wat een supermooi gras! Dit gras was nog groener dan dat van zijn buren!

Hij pakte wat veilingkarren, zette er een elektrokar voor en klom erop. Vol verwachting reed hij door het hek naar binnen. Hij werd steeds nieuwsgieriger. Hij zag een prinsesje bliepend met een apparaatje langs de bomen gaan. Zij was druk in gesprek met een andere tuinkabouter. “Goedemorgen,” riep hij. Het prinsesje groette vriendelijk terug.Greenlink, er was eens...greenlink

Rustig reed hij verder. Er stonden overal mooie planten in de mooiste kleuren. Alles stond te groeien en te bloeien. Het zonnetje scheen lekker en de vogeltjes floten. Hij begon te stralen van geluk. Verwachtingsvol reed hij de bocht om.
Hier zag hij een man die werkzaam was in deze schitterende tuin. Hij liep te sjouwen met wat potten waarin ook schitterende planten stonden. Hij maakte een praatje met de man die veel wist te vertellen over de planten, de bloemen en de bijtjes. Hij bleek ook troubadour te zijn, die in zijn vrije tijd rondreisde met een gezelschap en voor veel vermaak zorgde.

Greenlink, er was eens...greenlinkHij stak zijn hand op en reed verder met de rammelende karren achter zich aan. Hij keek zijn ogen uit. Verderop stond een boom van een kerel een sjekkie te roken en wat foto’s te maken van een prachtige boom. De reus, die overigens geen haar had, maakte wat flauwe grapjes. Het zal de hofnar wel zijn, dacht de kabouter. “Hoihoi,” zei de grapjas en liep weg.

Genietend reed hij verder over het pad. Hij zag mooie hedera, hydrangea’s, en klimplanten. Buxus en eiken, fruitbomen, olijven. Het was te veel; hij zag door de bomen het bos niet meer. Hij moest even stoppen om alles te verwerken. Dit was toch te mooi om waar te zijn? Dit is een paradijs, dacht hij. Hij kreeg het er warm van!

Hij veegde het zweet met een zakdoekje van zijn gezicht. Hij kwam ogen tekort. Er reed een golfkarretje voorbij met daarop een krullenbol die met een lijst in de hand her en der wat planten pakte. Er liep een vlammenwerper met vuur het onkruid te bestrijden. Tussen wat struiken kwam een giechelende kale dwerg tevoorschijn die hem met een vreemd accentje groette. Wat een aardig volk hier, dacht hij.Greenlink, er was eens...greenlink

Hij vervolgde zijn weg en zette hier en daar wat bomen op zijn karren. Zijn voorraadje groeide gestaag. Wat kan ik hier veel mooie tuintjes mee maken! Hier ga ik vaker naar toe!

Toen hij zijn rondje af had reed hij naar de uitgang. Hier stond het prinsesje klaar om alles op zijn kar met het apparaatje te bliepen. Ze maakten gezellig een praatje, hij kreeg een kopje koffie en ondertussen rolde er een rekening uit een apparaat. Hij gaf haar wat goudstukken en reed door het hek naar de parkeerplaats. “Je krijgt de groeten van de Koning!” riep het prinsesje hem nog na.

Verbijsterd laadde hij zijn bomen in zijn busje. Hij voelde zich betoverd! Hij kneep zichzelf in de arm. Hij dacht dat hij droomde, maar het was geen droom. Het was zijn eerste bezoek aan Greenlink! Na deze dag volgden nog vele dagen waarop hij terugging naar dit leuke bedrijf. Hij leefde nog lang en gelukkig!!

Omdat tuinkabouters ook graag op vakantie gaan, zal het eerstvolgende blog op 31 augustus verschijnen. Wij wensen iedereen een fijne vakantie!!!Greenlink, er was eens...greenlink

 


 

Lees hier de nieuwste nieuwsbrief van Margareth van der Horst van Plant Care Education

Insecten in de tuinnieuwsbrief.greenlink

Nu de temperatuur omhoog gaat zien we plagen maar ook natuurlijke vijanden in de tuin. De meest voorkomende natuurlijke vijanden tegen insecten zijn lieveheersbeestje, roofwantsen, sluipwespen, gaasvliegen, zweefvliegen en vogels. Als u de toepassing van chemische bestrijding beperkt en voldoende ‘natuur’ in de tuin aanwezig is, dan ontstaat er een natuurlijk evenwicht. Dit is theorie maar de praktijk is weerbarstig. Hieronder enkele plagen die momenteel voorkomen in tuinen.