Dit gezegde klinkt voor ons allen als gesneden koek. Het is vrij eenvoudig dat eerst gezaaid moet worden alvorens er geoogst kan worden. Toch wordt er in soortgelijke situaties toch nog anders naar gekeken of wellicht niet eens over na gedacht. Graag snijd ik dus bij deze dit belangrijke deel over de tuinaanleg (nogmaals) aan.

Eerst zaaien, dan oogsten ...Na maanden van regen lonkt nu eindelijk het voorjaar en beginnen we weer aan een nieuw seizoen van tuinen aanleggen en renoveren. Een van de mooiste onderdelen van een nieuwe tuin is het aanbrengen van de nieuwe beplanting. Groen in de tuin zorgt voor sfeer, beleving en een huiselijk geborgen gevoel. We willen dan ook niets liever dan dat de nieuwe beplanting snel aanslaat en jarenlang zal groeien en bloeien.

Dit succes behalen is nog niet zo eenvoudig, dat kunnen we allemaal wel beamen. Toch constateren wij met grote regelmaat dat er wel degelijk gehandeld wordt alsof het kinderlijk eenvoudig is om succes te behalen. Het aanbrengen van beplanting zonder enige vorm van voorbereiding. Het is niet zo vreemd als dan de beplanting niet goed aanslaat, staat te kwarren of zelfs binnen afzienbare tijd uitvalt.

Ik zou dan ook iedereen willen zeggen, een goed begin is het halve werk. Nog zo’n spreekwoord wat erin gaat als gesneden koek maar wel degelijk een kern van waarheid bevat. Alvorens je gaat bedenken wat er in de tuin geplant zal gaan worden is het belangrijk een bodemonderzoek te doen. Met welke grondsoort hebben we te maken? Hoe is de waterhuishouding in de tuin? Wel of geen storende lagen die doorbroken moeten worden? Zodra er dan aangeplant kan gaan worden is het belangrijk de juiste bodemverbeteraars en meststoffen toe te voegen/ te gebruiken. Denk hierbij aan aanplantgrond (wel of niet zoutminnend) dat ervoor zorgt dat de wortelgroei sneller op gang komt en bomen en struiken eerder vast staan. Denk ook aan de Behaag bij het aanplanten van de beukenhagen, turf bij de rhododendron en rozengrond bij de rozen etc. etc.

Naast het feit dat je op deze wijze het succes in eigen hand neemt, minder hoeft in te boeten en een tevreden klant achterlaat is er ook nog een reden om dit alles te doen. Je straalt professionaliteit uit en er is ook nog eens geld mee te verdienen. Neem de complete bodemverbetering mee in de offerte, maak je marge erover en verdien er dus de nodige centen aan.

Eerst zaaien, dan oogsten…. Een win/win situatie dus!

Chris Boerakker
verkoper Greenlink B.V.

Eerst zaaien, dan oogsten ...