Mijn naam is Tuin, aangenaam. Je weet wel, ik ben dat stukje grond bij je huis waar je in je vrije tijd zeker bij mooi weer graag verblijft…toch?

Een fijn verzorgde plaats buiten, een stukje natuur met mooie planten, een pad naar de voordeur, een zitje om met je familie of vrienden te verblijven of om samen fijn te relaxen en te genieten van de weersomstandigheden. Dit alles zoals De Dikke van Dale aangeeft in een omheinde omgeving.

Of toch niet?  Ik, Tuin dus, krijg de laatste jaren zo veel klachten van collega Tuinen. Dat we niet goed, slecht dan wel helemaal niet meer verzorgd zouden worden. Dat we meer en meer door onze eigenaren of huurders als een soort van vuilnisplaats, open schuur, gaarkeuken, lege flessenruimte, rookruimte (met peuken), fietsenberging of iets dergelijks worden gezien. Om nog maar te zwijgen over internetdozen, toenemend aantal lelijke vuilcontainers etc.

Echt wij tuinen zien er echt af en toe niet uit! Dat terwijl een huis met een tuin juist het geheel maakt. Gelukkig is het niet overal somber gesteld!

Er zijn nog veel mensen die ons niet onderschatten, het beste met ons voor hebben en ons wel goed verzorgen. Maar we balen echt van degene die ons geheel of gedeeltelijk verwaarlozen. Zie ons feitelijk net als jullie mensen die aan lichaamsverzorging doen. Je verzorgt je toch ook wanneer dat nodig is. Hoewel? We zien er wel eens die ons passeren, afijn… op tijd onder de douche, naar de kapper etc. Daar heb ik het over. Waar hebben we dat aan verdient dat wij als tuin niet meer de zorg krijgen die soms nodig hebben? Dat kan toch anders?

In het voorjaar een voorjaarsbeurt en in het najaar een najaarsbeurt dat zou echte verwennerij zijn. Met in het voorjaar een lekkere schrobbeurt met een natuurlijk goedje in plaats van chloor of met de hoge druk spuit bij de eerst voorjaarszonnestralen. Ik stem voor. Dat zou ook voor het leven in onze bodem veel dragelijker zijn. Van tijd tot tijd een opfrisbeurt of een geheel nieuwe look. Wij zijn er altijd klaar voor. Wie er ook langskomt.

Fijn dat wij veel ‘baasjes’ hebben die ons wel goed verzorgen en netjes bijhouden. Gelukkig ook dat vandaag de dag meer mensen zich een hovenier kunnen veroorloven om ons tuinen zo nu en dan eens komen verwennen. We zien hen ook graag komen, als een ware ‘schoonheidsspecialist’, zodat wij weer kunnen ‘shinen’.

En belooft; wij Tuinen geven er in ruil iets moois voor terug. Als dat geen wederzijdse liefde is!

Fred de Koning
directeur Greenlink B.V.

Als Tuin je lief is