Nieuwsbrief september 2019

 

  1. Biologische bestrijding  van de taxuskeverlarven

In september-oktober is het weer tijd om aandacht te besteden aan de bestrijding van taxuskeverlarven. Bij tuinen waar planten aangevreten zijn door taxuskever kunt u de infectiedruk verlagen door aaltjes aan te gieten bij de plantvoet.

Hieronder enkele tips voor bestrijding:

  • Gebruik Heterorhabditis bacteriophora mits de bodemtemp. minimaal 12° is. Kies anders Steinernema Kraussei.
  • Los de inhoud van de verpakking eerst goed op in een emmer water en doe het daarna in de gieter of spuittank en afvullen met water.
  • Bij bespuiting met spuittank, verwijder alle zeefjes om verstopping te voorkomen.
  • Voortdurend roeren om bezinking te voorkomen.
  • Beregen na toepassing. Aaltjes hebben bodemvocht nodig voor verplaatsing.
  • Bij voorkeur in de avond spuiten of bij donker weer. UV is dodelijk voor aaltjes
  • Het is noodzakelijk om de grond ongeveer 2 weken vochtig te houden.
  • Dosering 1 miljoen aaltjes/m²

 

  1. Onderzoek natuurlijke bestrijding  Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is al 30 jaar in Nederland. De overlast is dit jaar veel erger geweest dan voorgaande jaren. Volgens onderzoekers van Wageningen UR profiteren de rupsen van veranderingen in het klimaat. Zachte winters en droge hete zomers, zoals vorig jaar, stimuleren de groei van populaties. Mogelijk zijn dit jaar veel rupsen voortgekomen uit eitjes die vorige zomer zijn afgezet door vlinders van rupsen die zich eerder vanwege extreme temperaturen hadden ingegraven. Rupsen blijven soms een jaar of langer in de grond zitten totdat de omstandigheden gunstig zijn.

De bestrijding van de eikenprocessierups heeft nadelen. Bestrijding met Bacteriën (Bacillus thurengiensis) of nematoden doodt alle rupsen. Bij zuigen  en branden worden alle insecten meegenomen. Eiken herbergen veel bijzondere vlinders die bij alle bestrijdingsmethoden het loodje leggen. Bij diverse organisaties, Natuurmonumenten, Gemeentes, Wageningen UR en bomenspecialisten zijn onderzoeken gaande om de biodiversiteit onder eikenlanen te vergroten. 

Lees meer >>>

  1. De dennenprocessie rups trekt richting Nederland

                      
                       Nest van een dennenprocessie rups. 
                      (Bron: Silvia Hellingman)

Biologen voorspellen de komst van de dennenprocessierups (Thaumetopoea pityocampa) naar Nederland. Deze vlinder komt van origine uit Frankrijk en heeft zoals de eikenprocessierups brandharen. De vlinders komen uit in de zomer, tussen juni en september, afhankelijk van het klimaat, en leggen hun eieren afgezet in parallelle rijen in verpakkingen van 150 tot 220 stuks op twijgen of naalden van verschillende soorten Ceder sp, Larix sp, Pinus sp, Pseudotsuga, en ook op Crataegus. Vijf tot zes weken na het leggen komen de eitjes uit. De rupsen vervellen vijf maal.

Lees meer>>>

  1. Licentie bijeenkomsten gaan weer van start

Bij Greenlink, maar ook in Aalsmeer en Rijnsburg starten we weer met spuitlicentie verlengingen. Voor het gehele programma ga naar onderstaande link:

https://www.plantcareeducation.nl/licentie-verlenging.html

Ook voor het verkrijgen van spuitlicentie 1 en 2 kunt u bij ons terecht. Deze cursussen starten  (bij voldoende belangstelling) al eind okt. 2019. Ga naar:

https://www.plantcareeducation.nl/training-en-cursus.html

  1. (her) Certificering Wetnatuurbeheer (voorheen Flora en Fauna wet)

In samenwerking met IPC-Groene Ruimte organiseren we bijeenkomsten voor het verkrijgen – en verlengen van het certificaat in Alphen aan den Rijn.

Voor inschrijving ga naar het volgende link:

https://www.plantcareeducation.nl/cursus-flora-en-faunawet.html

Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwbrief, neem gerust contact op.
Vriendelijke groet,
Margareth van der Horst
Plant Care Education
Info@plantcareeducation.nl
06-38281592