Nieuwsbrief juli 2019

 

  1. Biologische evenwicht in tuinen.

In de vorige nieuwsbrief en Blog is aandacht besteed aan de uitgangspunten voor het verkrijgen van een gezonde en duurzame tuin. Denk aan compost gebruik, organische meststoffen, gezond uitgangsmateriaal, biodiversiteit…. Deze uitgangspunten zijn belangrijk voor de weerbaarheid van de bodem en de planten. Evenwicht verkrijgen in de tuin is niet van de een op de andere dag te realiseren. Tevens is tolereren van aantastingen in particulieren tuinen niet vanzelfsprekend; er moet vooralsnog een cultuuromslag plaatsvinden. Van een betegelde tuin naar een groene tuin is al een grote stap, de volgende stap zou zijn van een groene tuin naar een duurzame tuin waar een ecosysteem zorgt voor gezonde planten.

De natuur reguleert zichzelf maar dit kost tijd. Regelmatig vragen hoveniers om een snelle oplossing om bijvoorbeeld insecten schade te beperken. Uw klanten verwachten van u een snelle oplossing om aantastingen te lijf te gaan. Geen makkelijke opdracht! Het verbod van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen dwingt ons om andere oplossingen te bedenken.

Soms moet je ingrijpen om de klanten tevreden te stellen en zit je in het dilemma hoe op een zo milieuvriendelijke manier. De Green Deal convenant beoogt een eenvoudigere toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw. Groene gewasbeschermingsmiddelen zijn laag-risico-middelen van natuurlijke oorsprong zoals van planten, dieren, micro-organismen of bepaalde mineralen, of nagemaakte middelen die identiek zijn aan de natuurlijke stof en een laag risico hebben voor mens, dier, milieu en niet-doelwit organismen. Het College Toelating Gewasbeschermingsmiddelen en Biocide toetst  onder andere de (eco)toxiciteit van gewasbeschermingsmiddelen. ‘Natuurlijk’ wil niet zeggen dat er geen risico’s zijn. Veel gifstoffen zijn van natuurlijke oorsprong. Van stoffen uit de zaden en bladeren van vingerhoedskruid kun je hartritmestoornissen krijgen, en ook het bekende gif cyanide (cyaankali) is een natuurlijke stof. Planten  maken deze stoffen aan om zich te beschermen tegen insecten of schimmels, of om ervoor te zorgen dat een organisme een plant aantast. Veel chemische werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen zijn afgeleid van natuurlijke chemische componenten.

Dit voorjaar is de aantasting van insecten met name bladluizen, cicade en rupsen in enkele tuinen groot geweest. Bij het zuigen van plantencellen veroorzaken luizen groeimisvorming. Vroeg in het voorjaar zijn natuurlijke vijanden (zweefvliegen, gaasvliegen, lieveheersbeestje, oorwormen) niet in grote aantallen aanwezig. Recentelijk is de nieuwe natuurlijke biologische insecticide Flipper op de markt gekomen welke ingezet kan worden door o.a. hoveniers en groenvoorzieners.

 

  1. Als bijsturen nodig is 

Flipper is een 100% plantaardig product op basis van carbonzuren, afkomstig uit de olijvenindustrie.

Lees meer…

 

  1. Buxusmot

De vlinders van de eerste generatie van de Buxusmot zijn uitgekomen. Spuit de Buxus met  Xentari, een biologisch rupsen middel  met bacterie Bacillus thurengiensis als werkzame stof.

Lees meer…

Momenteel zijn we druk bezig met het winterprogramma van spuitlicenties en cursussen.  

Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwbrief, neem gerust contact op.

 

Vriendelijke groet,

Margareth van der Horst
Plant Care Education
Info@plantcareeducation.nl
06-38281592