Nieuwsbrief Juli 2018

Het droge en warme zomerweer is heerlijk om te recreëren maar deze uitzonderlijke klimaatsituatie vraagt om extra werk in de hoveniersbranche. Het nieuwe aanplant vraagt om water om verder voldoende aan te slaan. Als uw klanten de tuinen sproeien na aanleg, instrueer ze goed. Voor mensen zonder ervaring is het soms moeilijk inschatten hoeveel water een jonge boom nodig heeft. Een half emmertje per avond is met deze omstandigheden te kort. Het liefst planten onderdoor water geven en zorgen dat in de avond het vocht in de bodem is aangevuld. De plant kan in de nacht op dampspanning komen door worteldruk en blijft dan verdampen en voedingselementen opnemen. Overdag is de verdamping hoog met deze extreem aanhoudende noorden wind.

Er komt vast een vochtige periode aan. Instrueer de mensen om dan de beregening te stoppen. Aan het eind van de zomer bij vochtige nachten is de infectiedruk van schimmel het grootst.

1  Mijtenschade in diverse planten

De viltmijt in Vitis is een bekende aantasting. Zie foto onder:

 

 

 

 

 

 

 

Tarsenomide mijten of galmijten hebben een brede waardplanten  reeks. Zie hieronder:
Aantasting in Steeneik (Quercus Ilex)

galmijt.greenlink

 

 

 

 

 

Bij een beginaantasting kunt u de infectiedruk verlagen door bladeren weg te plukken.

Mijten aantasting in Buxus

mijt in buxus.greenlink

 

 

 

 

 

 

Kleine, zilverkleurige streepjes en puntjes op de bladeren. Deze aantasting zien we in veel hagen i.v.m. droog en warm weer.
Let op de ‘vervanger’ van Buxus, Ilex crenata is gevoelig voor spintmijten. Controleer de aanwezigheid van donkere mijten onder het blad. Een aantasting veroorzaakt bladval.

2  Buxusmot

Buxusmot is volop actief. We zien nu diverse larvenstadia in Buxus.

buxusmot.greenlink

.

 

 

 

Lees meer>>>

 

3  Vreterij van taxuskever

vreterij taxuskever.greenlink

 

 

 

 

 

 

 

 

Kenmerkende vreterij op planten.
Controleer in tuin of planten zijn aangevreten volgens de foto hierboven. Bij het aantreffen van deze schade noteer alvast de bestrijding met aaltjes eind september/begin oktober.
U krijgt tijdig informatie over de behandeling tegen de larven van de taxuskever.

4  Plant Care Education is voor u van dienst.

U kunt gerust contact opnemen bij vragen ten aanleiding van deze nieuwsbrief of problemen in aangelegde tuinen. Wilt u kennisbijeenkomsten over plantverzorging, gewasbescherming bodem of onkruidbestrijding of verlenging/verkrijging  certificaat Wet Natuurbeheer neem gerust contact op of surf naar onze site www.plantcareeducation.nl

Vriendelijke groet,

Margareth van der Horst