Insecten in de tuin

Nu de temperatuur omhoog gaat zien we plagen maar ook natuurlijke vijanden in de tuin. De meest voorkomende natuurlijke vijanden tegen insecten zijn lieveheersbeestje, roofwantsen, sluipwespen, gaasvliegen, zweefvliegen en vogels. Als u de toepassing van chemische bestrijding beperkt en voldoende ‘natuur’ in de tuin aanwezig is, dan ontstaat er een natuurlijk evenwicht. Dit is theorie maar de praktijk is weerbarstig. Hieronder enkele plagen die momenteel voorkomen in tuinen.

1 Bladluizen in Acers

Japanse esdoornluis (Periphyllus californiensis)

 

Deze, specifiek op Acers levende bladluis is 2,3-3,5 mm lang en is olijfgroen-zwart van kleur. De aantasting is vaak te herkennen aan de glanzende kleur van de honingdauw aan het blad. De larven komen van mei/juni tot in september voor. In de zomer zijn ze afzonderlijk, langs de hoofdnerf, in rust. Zij voeden zich dan nauwelijks en groeien niet. In de herfst groeien de larven verder en ontwikkelen zich tot gevleugelde, levendbarende vrouwtjes. Eieren overwinteren. Deze luizen kunnen in hoge aantallen groeiremming veroorzaken met soms takafsterving.

Tien dagen na de opname van de bovenste foto zien we dit:

2 Gewone rozenluis (Macrosiphum rosae)

 

Lees meer>>>

Momenteel zijn de rozen flink aangetast door bladluizen. In enkele tuinen is de activiteit van natuurlijke vijanden te beperkt waardoor de nieuwe knoppen zullen misvormen. Kijk of mummies, lieveheersbeestje of andere roofinsecten aanwezig zijn.

 

De klant verwacht mooi uitkomende rozen, bijsturen is soms wenselijk. U kunt het selectieve en milieuvriendelijke middel Teppeki spuiten 1,4g/10 liter water; gebruik voldoende water en meng het met een uitvloeier.

Let op middelen op pyrethrinen of neonicotine basis, zijn niet selectief en zijn minder milieuvriendelijk, volgens de milieubelastingspunten van CLM.

 

3 Buxusmot (Glyphodes perspectalis)

Controleer nu Buxus op de volgende schade:

 

 

 

 

 

 

De aanzienlijke schade die de rups van de buxusmot aanricht uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsels.

 

Volgroeide rups ca. 5 mm groot

 

De eerste vlinders verschijnen in mei en de laatste zijn er nog in september/oktober. De Aziatische buxusmotten hebben een spanbreedte van ca. 4 cm en zijn wit met een bruine rand aan de vleugels. Ze leven ca. 8 dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes af op de onderkant van het blad van allerlei soorten buxus.

De jonge rupsen zijn vuilgeel en krijgen na enkele dagen bruine lengtestrepen. Volgroeide rupsen zijn felgroen met een zwarte kop en zijn zo’n 4 cm lang, ze hebben nu zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen. Bij een gemiddelde temperatuur van 20°C duurt de ontwikkeling van ei naar pop ongeveer 26 dagen. Er zijn 3 generaties per jaar. Rupsen kunnen in 10 dagen tijd aanzienlijke schade geven.

Bestrijding rupsen:

Lees meer>>>

 

Acuba steeds vaker aangetast

 

In diverse tuinen zijn Aucuba’s aangetast door bladvlekken ziekte. Bij het uitplanten van zieke bladeren in een petrischaal komt Pestalotia uit, een schimmelinfectie. Deze schimmel is een secondaire aantaster en als de omstandigheden minder gunstig zijn voor de plant (droogte, veel schaduw en ongunstige bodemomstandigheden) slaat de schimmel toe. De donkere kleur duidt tevens op een bacterie infectie.

 Preventieve maatregelen:

Zorg voor een gezonde bodem. Door regelmatig compost (groencompost) aan te brengen zal het organische stofgehalte verhogen en de vochtvasthoudendheid verbeteren.

Zorg voor een goed klimaat rondom de struiken. Zorg voor voldoende ventilatie, schimmel- en bacteriën gedijen goed bij vochtige omstandigheden.

Aangetaste takken terug knippen. Zorg dat er geen zichtbare infectie aanwezig is.

Curatieve maatregelen

Spuiten met Ortiva 10 ml/10 liter water mengen met Bitterzout 30 gr/100 liter water. Na 10 dagen herhalen. Bitterzout bevat magnesium sulfaat.

De bestrijding van bacterieziekten ligt wat lastiger dan de bestrijding van schimmels. Ter bestrijding van bacteriën zijn geen middelen voor handen.

 

Heeft u vragen, neem gerust contact op.

Margareth van der Horst

info@plantcareeducation.nl

06-38281592